Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Štrajkom do povišice


Ilustrativna fotografija

Osam sindikata javnih službi u Hrvatskoj prihvatilo je Vladinu ponudu o povišenju osnovica za plaću u sljedećoj godini za ukupno pet posto. Školski sindikat Preporod koji sa 9.000 članova okuplja manji dio učitelja i profesora traži gotovo četiri puta veće povećanje i zbog toga je danas stupio u jednosatni štrajk.

Država novaca u proračunu ima, plaće zaposlenih u javnim službama zaostaju 18,9 posto za plaćama u privredi i Školski sindikat Preporod jednosatnim štrajkovima kreće u borbu da se one izjednače. Kako su izvijestili sindikalni povjerenici, u srijedu je u jednosatnom štrajku koji je započeo 5 do 12 sudjelovalo 9.000 članova Preporoda u 367 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj u kojima djeluju njihove podružnice.

„Naš je cilj riješiti pitanje zaostajanja plaća zaposlenih u školama, i zato smo danas u štrajku. Šaljemo poruku hrvatskoj Vladi da je ono što su ponudili sindikatima javnih službi, a osobito nama u školstvu ponižavajuće i sramotno, i da u školama postoje zaposlenici koji se s tim ne mire“, kaže predsjednik Školskog sindikata Preporod Branko Stipić među štrajkašima u zagrebačkoj Prvoj gimnaziji.

Sindikati koji su prihvatili Vladinu ponudu i odustali od maksimalnih zahtjeva kažu da razumiju da će u sljedećoj godinu doći na naplatu državna jamstva za brodogradilišta i da nema novca za veće povećanje nego što je dogovoreno – od 35 do 55 eura više mjesečno za srednje visoke plaće u javnom sektoru.

Urednik portala srednja.hr i dobar poznavatelj prilika u hrvatskom školstvu Marko Matijević kaže kako je odbijanje Vlade da izdvoji više za javni sektor, a pogotovo za školstvo, dugotrajan problem, koji demotivira najkvalitetnije kadrove da svoju karijeru provedu u javnom sektoru, odnosno pogotovo u školstvu.

Odbijanje Vlade u ulaže u sektor školstva dugoročan problem: Marko Matijević
Odbijanje Vlade u ulaže u sektor školstva dugoročan problem: Marko Matijević

„To je dugoročni problem u sektoru školstva i zdravstva, osobito za školstvo, da se ne može privući kvalitetne ljude da rade u školama, jer oni biraju neka druga područja i smjerove u kojima će razvijati svoje karijere. Vlade u kontinuitete definitivno načinom formiranja proračuna pokazuju koliko im je stalo do razvijanja tih sektora, odnosno koliko im je stalo do poticanja onih najboljih da ostanu djelovati unutar sustava.“

Matijević priznaje da bi pritisak na Vladu bio snažniji, da je više školskih sindikata, ili više sindikata javnih službi zajedno krenulo u ovaj štrajk, ali kaže kako je ovo posljedica sindikalne razjedinjenosti i borbe pojedinih sindikata za članstvo.

„Problem je u tome da su oni razjedinjeni i bore se međusobno za članstvo, pa se uvijek jedan sindikat nastoji istaknuti ponašanjem u odnosu na drugi sindikat, kako bi privukli njihove članove. Tako teško dolazi do ujedinjavanja.“

Kako god, u Preporodu ne odustaju od ponavljanja jednosatnog štrajka do ispunjenja svojih zahtjeva. Voditelj regionalne podružnice Preporoda u Splitu Sebastijan Troskot.

„Proračun za sljedeću godinu iznosi 140 milijardi kuna (19 milijardi eura) i sada opet slušamo priče da za nas nema novca. Odnosno, da za nas ima kada se namire svi, kada se kupe vojni avioni i sve ostalo, kada se pokrpaju rupe na sve strane, da onda ima koliko ostane za prosvjetu. E, pa to nas vrijeđa“, zaključio je voditelj regionalne podružnice Preporoda u Splitu Sebastijan Troskot.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG