Dostupni linkovi

Štrajk radnika u prevozu paralisao Nemačku


Otkazani letovi na aerodromu u Minhenu u ponedeljak, 27. marta
Otkazani letovi na aerodromu u Minhenu u ponedeljak, 27. marta

Aerodromi i autobuske i železničke stanice širom Nemačke su u zastoju u ponedeljak zbog jednog od najvećih štrajkova u toj zemlji poslednjih decenija, sa zahtevom sindikata za povećanje plata zbog inflacije.

Zaposleni na aerodromima, železnici, u pomorskom teretnom saobraćaju, u kompanijama za autoputeve i lokalnom saobraćaju pozvali su na 24-oročasovnu obustavu rada od ponoći u nedelju.

Celodnevni štrajkovi sindikata Verdi i sindikata železnice i transporta EVG su deo višemesečnih akcija koje su pogodile velike evropske ekonomije jer više cene hrane i energije smanjuju životni standard, piše agencija Frans pres (AFP).

Dva najveća aerodroma u zemlji, Minhen i Frankfurt, obustavili su letove, dok je nemački železnički operater Deutsche Bahn otkazao međugradske železničke usluge.

Sindikati traže povećanje plata za više od 10 odsto, te bolje uslove rada za oko 2,7 miliona zaposlenih u javnom sektoru i saobraćajnim delatnostima.

Nova runda pregovora počinje u ponedeljak. Poslodavci, (savezne države, opštine, javne firme) predlažu povećanje od pet odsto i dve jednokratne isplate od 1.000 i 1.500 evra.

Plazne platforme na železničkoj stanici u Frankfurtu, 27. mart 2023.
Plazne platforme na železničkoj stanici u Frankfurtu, 27. mart 2023.

Sindikat Verdi pregovara u ime oko 2,5 miliona zaposlenih u javnom sektoru, uključujući javni prevoz i na aerodromima, dok sindikat železnice i transporta EVG pregovara za oko 230.000 zaposlenih u železničkom operateru Deutsche Bahn i autobuskim kompanijama.

Frank Verneke, šef sindikata Verdi, rekao je da je ova akcija pitanje opstanka miliona radnika usred visoke inflacije, navodi list Bild am Sonntag.

Nemačke potrošačke cene su porasle više nego što se očekivalo u februaru - za 9,3% u odnosu na godinu ranije.

Predsednik EVG-a Martin Burkert rekao je u ponedeljak u izdanju lista Augsburger algemajne da poslodavci još nisu dali održivu ponudu i upozorio da su mogući dalji štrajkovi upozorenja, uključujući i period predstojećih uskršnjih praznika.

Deutsche Bahn je u nedelju saopštio da je štrajk "potpuno prekomeran, neosnovan i nepotreban", a poslodavci upozoravaju da bi veće plate za transportne radnike rezultirale višim cenama i porezima kako bi se nadoknadila razlika.

XS
SM
MD
LG