Dostupni linkovi

Hrvatska: Bez dogovora o mlijeku


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Dio hrvatskih proizvođača mlijeka već drugi dan ne daje mlijeku u otkup. Oni žele da se otkupna cijena sa sadašnjih niti trideset centi za litru udvostruči. Otkupljivači kažu da neće biti nestašice, jer će više uvoziti. Proizvođači mlijeka što mogu podijele, a ostalo prolijevaju.

Proizvođači mlijeka u hrvatskim kontinentalnim županijama, a dijelom i u Dalmaciji i Istri u sve većem broju odbijaju predati mlijeko otkupljivačima, kako bi ih primorali da povise otkupnu cijenu koja je sada 2,09 kuna, odnosno 28 centi za litru. Što se ne može podijeliti, prolijeva se po njivama ili u septičke jame. Stanko Gašić iz Beketinaca koji na svojoj farmi ima 80 krava prolio je danas 2.000 litara mlijeka.

„Izlio sam svoj ponos i svoje dostojanstvo, pogazio sam svoj rad i bacio ga da simbolično dokažemo našem ministru poljoprivrede da su farme ne dogorile, nego izgorile i mi više ništa ne možemo izgubiti! Naše krave sve redom gledaju put Bosne.“

Otkupljivači – većinom mljekarske industrije u stranom vlasništvu - ni danas se ne očituju, a pred prosvjed kazali su da nestašice neće biti, jer će dodatno uvesti mlijeka. Predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo kaže kako je sutrašnji sastanak sa ministarstvom i otkupljivačima zadnja prilika za dogovor, a da dodatnog uvoza biti – neće!

„Od četvrtka nitko neće moći u Hrvatsku uvesti niti decilitar mlijeka! Ako treba i po cijenu vlastitog života idemo, ne traktorima nego tijelima ćemo leći pred kamione i – neće proći, vjerujte mi!“

On je još jednom prozvao resornog ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu zašto u veljači, kada su snižene otkupne cijene mlijeka, nije zatražio da i prerađivači snize svoju cijenu, niti je – radi zaštite standarda građana – zatražio da trgovci smanje enormne marže na hranu.

Gdje je problem? Osim što se još jednom potvrdilo da ni ova Vlada nema agrarnu politiku, glavni je problem u tome što je velik broj farmera ušao u kredite sa visokom kamatom za opremanje farmi i sada, kada otkupne cijene padaju, propadaju jer nemaju novaca za otplatu kredita. Unazad godinu dana propalo je oko 3200 farmi.

Ljubo Jurčić
Ljubo Jurčić
Predsjednik Hrvatskog društva ekomonista Ljubo Jurčić za RSE kaže kako im država treba pomoći.

„Nisu oni krivi. Kriva je politika koja im je davala te kredite i traktore koji im se nikada ne bi isplatili – ni u jednoj Vladi, ni u jednom sustavu. I zbog toga te ljude ne treba sada uništiti, nego im treba pomoći da iz toga iziđu. Vlada im je prije dala, i sada im opet treba dati na rok od 4-5 godina. A nakon pet godina Vlada treba reći: 'Gospodo, imate europske uvjete, složit ćemo europsku strukturu proizvodnje, a naša je prednost to što imamo prirodne uvjete bolje nego itko!' “

Čini se da aktualna Vlada, kada god negdje u nekon sektoru ekonomije ili u nekoj firmi postoji problem, čeka da ta firma ili taj sektor propadnu i tako se problem „riješi sam od sebe“.

„Možemo mi u Hrvatskoj ukinuti svaku proizvodnju i samo uvoziti, ali pitanje je hoćemo li imati novaca da to i platimo,“ kaže profesor Jurčić.

„Ok - zakolji kravu, zatvori brodogradilišta, zatvori „Dioki“, zatvori „Gredelj“, ali reci – gdje će ovaj narod raditi? Na kojim poslovima će zarađivati dohodak kojim će moći kupiti i čamac i mlijeko i željeznicu – to je glavno pitanje, a ne – jesmo li efikasni ili nismo?! Nismo efikasni, ali ne zbog krava niti mljekara, nego zbog politike! Imamo sve uvjete osim političkih da proizvodimo mlijeko. U Austriji se isplati proizvoditi mlijeko, a rad i drugi ulazni troškovi duplo su skuplji nego u Hrvatskoj. I kako mi sada ne možemo proizvoditi mlijeko, kada nam je bog dao i kravu i ledinu i sve živo?!“

Vlada očekuje da će sutra sve biti riješeno na sjednici Savjeta za praćenje stanje u mljekarskom sektoru, gdje će biti biti prezentiran i „mliječni paket“, dokument usuglašen sa mljekarskim paketom EU, kojim bi se uredili svi odnosi između proizvođača i prerađivača, uključujući i cijenu.
XS
SM
MD
LG