Dostupni linkovi

Štrajk glađu invalida u Kragujevcu: Sve su nam uzeli


Osobe sa invaliditetom, zaposleni u fabrici "Zastava INPRO" iz Kragujevca, njih 28, nastavili su štrajk glađu u prostorijama preduzeća koji su započeli u utorak popodne, a zdravstveno stanje štrajkača za sada je stabilno.

Radnici, preduzeća koje zapošljava invalide rada, prevashodno su nezadovoljni zbog kašnjenja zarada jer su umesto avgustovske plate, koja prosečno iznosi preko 30.000 dinara, dobili samo pozajmicu od 11.000.

"Primanja su nam smanjena deset odsto, kao mera štednje, iako se to ne odnosi na invalide. Za avgust mesec invalidima rada je podeljeno po 11.000 dinara. Sve su nam uzimali i na kraju nas ostavili bez posla", kaže Ljubica Vranić.

Predsednik Štrajkačkog odbora Stevan Pušonja kaže da su razlozi za stupanje u štrajk glađu brojni i da će biti nastavljen sve do ispunjenja zahteva.

"Osnovni zahtevi su smena direktora Branka Veljovića i njegovih saradnika, kao i preispitivanje njihove odgovornosti, preispitivanje procesa privatizacije dela imovine preduzeća i isplata neisplaćenih zarada, nadoknada za prevoz i jubilarnih nagrada. Pored toga, radnici traže povratak nezakonito oduzetog novca u iznosu od deset odsto zarađenog ličnog dohotka za meru štednje, a radnici ne prihvataju ni socijalni program koji predviđa otpuštanje 30 radnika od preostalih 130 zaposlenih", navodi Pušonja.

Branko Veljović: Radnici ne prihvataju socijalni program jer imaju drugačiji sporazum sa državom
Branko Veljović: Radnici ne prihvataju socijalni program jer imaju drugačiji sporazum sa državom


Francuska kompanija "Trigano prikolice" ranije je kupila deo pokretne imovine kragujevačkog preduzeća "Zastava INPRO" za 287.000 evra i preuzela 160 radnika.

Prema navodima iz rukovodstva, ostatak preduzeća trebalo bi da nastavi sa transformacijom koja podrazumeva i otpuštanje 30 radnika od preostalih 130 zaposlenih, uz odgovarajući socijalni program i otpremnine.

Međutim, prema navodima direktora Branka Veljovića, radnici ne žele da napuste svoja radna mesta i ne prihvataju socijalni program jer imaju drugačiji sporazum sa državom.

"Naši radnici nisu prihvatili taj program jer imaju dokument potpisan sa Vladom Srbije kojim im je garantovano da će dobijati 75 odsto subvencija, plus nadoknadu za invaliditet, što znači da imaju kompletnu platu. Taj sporazum je potpisan između sindikata i tadašnjeg ministra Dinkića, a kasnije je verifikovan i kod drugih vlada", kaže Veljović.

On ukazuje da se sporazum ne sprovodi već tri i po godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG