Dostupni linkovi

Štrajk glađu zbog prekršajnog postupka


Velisav Glavonjić

Velisav Glavonjić (61) iz čačanskog naselja Atenica već četvrti dan štrajkuje glađu u ćeliji Okružnog zatvora u Čačku. On se na ovaj radikalan korak odlučio iz protesta zbog presude Prekršajnog suda, po kojoj je morao da plati 100.000 dinara jer je, navodno, odbio da se alkotestira kada ga je zaustavila patrola saobraćajne policije. Glavonjić kaže da će prestati sa štrajkom glađu tek ako dobije garancije o obnavljanju prekršajnog postupka.

Glavonjićev pravni zastupnik Ivan Ćalović kaže da njegov klijent već četvrti dan ne uzima hranu jer smatra da je nepravedno osuđen, pošto je policajcima pokušao da objasni da nikada u životu nije pio alkohol, kao i da ne može da koristi dreger jer ima težak oblik astme i alergijsko oboljenje.

„Ali je rekao da hoće da da krv. Policija niti ga je odvela kod lekara, niti mu je omogućila da izvadi krv kako bi mu omogućili da dokaže da je nevin. Glavonjić je, inače, čovek koji ne pije, niti je sklon nasilju, remećenju javnog reda i mira i vršenju prekršaja bilo koje vrste“, navodi Ćalović.

Policija je Glavonjića privela i nakon 12 sati ga pustila uz prekršajnu prijavu. Kada je stigla pravosnažna presuda Glavonjić je odbio da plati kaznu od 100.000 dinara i pristao da je zameni za 60 dana boravka u zatvoru. Preostali deo od 40.000 dinara prinudno će mu biti naplaćen. Čim je u ponedeljak stupio u ćeliju zatvorske stražare obavestio je da počinje sa štrajkom glađu. Navodeći da je njegov klijent trenutno u dobrom stanju, Ćalović ističe da je bezuspešno pokušavao da ga nagovori da odustane od ovako radikalnog protesta.

„Radi se o čoveku koji je dobro situiran i kome nije do novca. On ima ovaj novac da plati, ali je svojim gestom hteo da pokaže da država nesavesno radi svoj posao.“

Ispred Okružnog zatvora u Čačku danas se okupilo pedesetak Glavonjićevih prijatelja i komšija kako bi mu pružili podršku i nadležnim organima skrenuli pažnju da u zatvoru leži pošten čovek. Oni su se sami nudili da skupe novac i plate kaznu, ali im je on rekao da ni sa kim neće progovoriti ako to učine.

Niko od nadležnih državnih organa nije hteo da za RSE da zvaničnu izjavu o ovom slučaju. U policiji kažu da je njihova patrola ispoštovala sve procedure prilikom zaustavljanja Glavonjića pre dve i po godine, a u Prekršajnom sudu u Čačku ističu da je donesena pravosnažna presuda i da se tu više ništa ne može promeniti. Ukoliko se zdravstveno stanje Velisava Glavonjića usled nekonzumiranja hrane bude pogoršalo, on će biti prebačen u bolnicu Centralnog zatvora u Beogradu.

  • 16x9 Image

    Vladimir Nikitović

    U novinarstvu kao izveštač i reporter od 1994. Informativno-političkim novinarstvom bavi se od 1996. u redakciji čačanskog Ozon radija. Dopisnik Radija Slobodna Evropa od maja 2001. godine.

XS
SM
MD
LG