Dostupni linkovi

Radnici beogradske 'Galenike' traže veće plate, menadžment kaže da zarade kontinuirano rastu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Radnici fabrike lekova "Galenika" u Beogradu su u štrajku i zahtevaju povećanje plata, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Zoran Pantelić, glavni poverenik sindikata Nezavisnost u "Galenici".

Prema njegovim rečima, oko 250 radnika obustavilo je rad u sve tri smene od ponedeljka ujutru.

"Štrajk ima jedan zahtev a to je povećanje zarada. Mi smo pregovarali sa poslodavcem od novembra prošle godine, ali nismo uspeli nikako da privedemo to kraju. S obzirom na to da je rok propisan kolektivnim ugovorom istekao u februaru, nama ništa drugo nije preostalo nego da stupimo u štrajk", rekao je Pantelić.

Pantelić dodaje da radnici samo traže dostojanstvenu zaradu.

"To otprilike iznosi 10 odsto na prosečnu zaradu 'Galenike'. Smatramo da je to sasvim razumno s obzirom na uvećane troškove života", kaže Pantelić.

Prema njegovim rečima, predstavnici menadžmenta su u ponedeljak obišli štrajkače i pokušali da ih "razgovorom ubede da počnu da rade".

"Nisu uspeli u tome, štrajk se nastavlja. Drugih kontakta prema štrajkačkom odboru za sada nema", zaključuje Pantelić.

Menadžment: Zarade rastu iz godine u godinu

Iz kompanija "Galenika" su za RSE rekli da u kontinuitetu vode dijalog sa predstavnicima dva reprezentativna sindikata u toj fabrici.

U pisanom odgovoru se navodi da su u poslednjih šest godina, od kada je Galenika deo brazilske NC Grupe, zarade zaposlenih povećavane svake godine, kao i da su ta povećanja svake godine bila veća u odnosu na na prethodnu godinu.

"Samo u 2023. godini u odnosu na 2022. prosečna zarada zaposlenih o čijim zaradama Galenika vodi dijalog sa sindikatima je uvećana za 18 odsto. U želji da kontinuirano unapređuje uslove rada zaposlenih, Galenika je donela odluku da i ove godine uveća zarade, u fiksnom iznosu, što je i prihvaćeno od strane od jednog od dve reprezentativna sindikata", navodi kompanija.

Kako kažu, prvi deo povećanja primenjuje se od februarske zarade, a drugi deo od junske.

"Ovo ukupno povećanje, predstavljaće povećanje od 16 odsto za zaposlene sa najnižim zaradama", kažu u menadžmentu "Galenike".

Dodaju i da kompanija posluje u skladu sa svim zakonima Srbije i da kontinuirano ulažu u unapređenje uslova rada i bezbednost zaposlenih.

"Za zaposlene su između ostalog obezbeđeni sopstveni autobuski prevoz, topli obrok u kantini, dodatno privatno zdravstveno osiguranje, plaćeni noćni rad u procentu većem od onog predviđanog zakonom, kao i godišnji bonus za ostvarenje predviđenih planova", navodi se u odgovoru.

Menadžment navodi da je u štrajku 20 odsto od ukupnog broja zaposlenih, te da su im uputili poziv da obustave štrajk i nastave sa radom.

Fabrika za proizvodnju lekova "Galenika" je osnovana 1945. godine u beogradskoj opštini Zemun.

U novembru 2017. prodata je za 16 miliona evra kompaniji "Elius" iz Luksemburga, koja je deo brazilske NC Grupe.

XS
SM
MD
LG