Dostupni linkovi

Strah od novog vala svjetske ekonomske krize


Kretanje financijskih aktivnosti na burzi u Parizu, 08. kolovoz 2011.
Kretanje financijskih aktivnosti na burzi u Parizu, 08. kolovoz 2011.
Evropsko tržište dionica stabiliziralo se nakon potvrde Evropske centralne banke kako namjerava početi kupnju španjolskih i talijanskih dužničkih papira.

Strahovalo se da će nakon potresa i minusa od četiri posto na azijskom tržištu, doći do kolapsa globalnih razmjera. Analitičari, međutim, upozoravaju da će tržište biti nestabilno i idućih tjedana.

Tokom vikenda užarili su se telefoni - predsjednici, šefovi vlada i centralnih banaka najrazvijenijh zemalja svijeta pokušali su postići dogovor kako bi se izbjegao kolaps tržišta.

"Političari svih zemalja ujedinite se protiv krize", naslovnica je današnjeg češkog dnevnika Mlada Fronta Dnes.

Nakon hitne telefonske konferencije grupe sedam najrazvijenih zemalja svijeta - vijesti da je agencija Standard & Poor snizila, prvi put u sto godina, rejting SAD sa trostrukog A na AA plus, uzdrmalo je svijetsku ekonomiju.

Američki ministar financija Timothy Geithner u intervjuu za televiziju NBC/ CNBC pokušao je umiriti, vlastitu, ali i svjetsku javnost.

"Standard & Poor” su strašno pogriješili. Pokazali su da ne razumiju osnove matematike američkog budžeta i donijeli su pogrešan zaključak. Mi imamo vrlo otpornu ekonomiju, snažnu zemlju i vjerujem u oživljavanje našeg gospodarstva", rekao je prvi čovjek američkih finnacija.

Obećana koordinirana akcija najvećih svjetskih industrijskih sila ojačala je nade investitora da će Evropska centralna banka agresivno kupovati obveznice Italije i Španjolske, što je pomoglo evropskim, ali ograničilo gubitke na azijskim burzama između dva i sedam posto.

Buffet: Ne vjerujem u novi val recesije

Japanski ministar financija Toshihiko Noda istaknuo je da su SAD saopćile da će smanjiti budžteski deficit i svoj dug.

"Budu li se toga pridržavali, ne vidim razloga sumnjati u američke vrijednosti i vjerujem da su one i dalje vrlo privlačne", rekao je Noda novinarima u Tokiju.

Što zapravo znači snižavanja američkog rejtinga? U praksi to neće mnogo promijeniti.

Timothy Geithner daje izjavu o financijskoj reformi izvan trezora u Vašingtonu, 15. srpanj 2010.
Amerika i dalje ostaje zemlja gdje je sigurno investirati, ali će za svoje dugove morati više platiti.

Trostruko A znači da jedna zemlja sa "najvišom sigurnosti" može otplaćivati svoje dugove, a AA plus da to može raditi sa "visokom sigurnošću".

Snižavanje rejtinga više je psihološkog karaktera, smatraju analitičari.

Razlog ove situacije naglašavaju mnogi leži u tome što se američki političari dugo nisu mogli dogovoriti o potrebnim reformama.

To bi se moglo promjeniti u kasnu jesen 2012., kada Amerikanci biraju predsjednika, zastupnike u Kongresu i dio Senata.

Svi se plaše recesije, no američki milijarder Wareen Buffet, koji je zbog svog poslovnog instikta nazivan "prorok iz Omahe", poziva na smirivanje duhova.

On je agenciji Bloomberg izjavio kako ne vjeruje u novi val recesije.
XS
SM
MD
LG