Dostupni linkovi

Strah od zaraze nakon poplava i klizišta


Potop biblijskih razmjera pogodio je Topčić polje prije samo dva tjedna. Bujice Ciganskog i Starina potoka sravnile su sa zemljom desetak kuća a van uporabe ostavile desetine domova u kojima vlasnici pokušavaju vratiti, odnosno normalizirati život. U ovom mjestu su i veliki strojevi koji produbljuju potok Starinu ali na svakom koraku vide se strašne posljedice poplava i klizišta. Uz ciganski potok sreli smo i Ermina Kahrimana načelnika civilne zaštite Topčić polja.

„Još uvijek nemamo struje, vode, telefona. Hrane imamo i previše ali se ona dijeli bez ikakvog reda i potreba. Apeliram na Crveni križ kantona da se hrana ne šalje ovamo raznim kombijima i šleperima a da prvo nije došla do njih da se sačine spiskovi ugroženih ljudi pa da oni prvo dobiju svoje obroke. Najveći problem nam predstavlja pojava šuge. Već su četiri osobe obolile od ove zarazne bolesti a nitko iz epidemioloških službi da dođe na teren da izvrše dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju prostorija koje smo očistili od blata i mulja. Od nas hiljadu odraslih vakcinisano je samo stotinu muškaraca. Ni jedna žena nije dobila vakcinu. Obećali su doći ovi iz doma zdravlja ali ih nema. Ne možemo dobiti dovoljno strojeva da uklone ove nanose od poplava i ako se ovim tempom bude čistilo to će trajati najmanje dvije godine", govori nam Kahriman i pokazuje mjesto gdje su tri kuće poptuno zatrpane. Od jedne se vide samo koruge crijepa.

Dok razgovaramo iz daljine primjećujem starca kako vozi invalidska kolica.Zove se Muhamed Kovačević.

„Kako živim? Živim od penzije tri stotine maraka. Nas troje ustvari živi od tog novca jer imam sina koji je navršio 46 godina starosti nema radnog staža ni dana. Supruga mi je bolesna, nepokretna. Ova su kolica za nju. Posijao sam i krumpir i kukuruz, sve, sad nemam ništa.Sve mi je uništeno," govori nam Muhamed.

U selu smo sreli i članove jedne humanitarne organizacije iz Austrije koja je već uručila donacije u alatkama za čišćenje okućnica. Ako ne bude ozbiljnije organizacije na sanaciji terena Topčić polje mogla bi da zadesi i epidemija raznih bolesti. Za sada se šuga već ušunjala u ovo mjesto.
  • Slika 16x9

    Srećko Stipović

    Diplomirao žurnalistiku na FPN "Veljko Vlahović" u Sarajevu 1987. godine. Novinarstvom se bavi od 1981. godine, a surađivao u mnogobrojnim časopisima diljem bivše Jugoslavije. Sa RSE počeo suradnju 2003. godine.

XS
SM
MD
LG