Dostupni linkovi

Vulin poručio da se za srpskim žrtvama u Bratuncu i Srebrenici niko ne osvrće


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin (treći s desna) i Mladen Grujičić (četvrti s desna), predsjednik Opštine Srebrenica u Bratuncu tokom parastosa srpskim žrtvama u Bratuncu. 12. jul 2022.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin (treći s desna) i Mladen Grujičić (četvrti s desna), predsjednik Opštine Srebrenica u Bratuncu tokom parastosa srpskim žrtvama u Bratuncu. 12. jul 2022.

Na spomen obilježju u Zalazju kod Srebrenice u utorak 12. jula služen je parastos, a na vojničkom groblju u Bratuncu položeno je cvijeće povodom obilježavanja 30. godišnjice ubistava vojnika i civila srpske nacionalnosti u toku rata u Bosni i Hercegovini.

"Na taj dan ubijena mi je majka, nekoliko rođaka i komšije. Vojska iz Srebrenice nas je napala i ko god nije mogao pobjeći bio je ubijen", kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Luka Petrović.

U selima Zalazje i Sase u opštini Srebrenica, te Biljača i Zagoni u opštini Bratunac (na istoku Bosne i Hercegovine, entitet Republika Srpska) na današnji dan 1992. godine ubijeno je 69 vojnika i civila srpske nacionalnosti. Na taj dan, osim ubijenih, nestale su 22 osobe srpske nacionalnosti, a posmrtni ostaci njih deset su do danas pronađeni.

Počast žrtva odao je i ministar ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin koji je istaknuo da činjenica da na obilježavanju nema predstavnika međunarodne zajednice dokazuje da "srpska bol nikoga ne zanima".

"Kažu da sreća razjedinjuje, a da bol izjednačava. Kad su Srbi u pitanju nije tako. Srpska bol ne zanima nikoga, za srpkim žrtvama se niko ne osvrće, za crnim maramama srpskih majki baš niko neće da pusti suzu", rekao je Vulin tokom posjete.

Radojka Filipović, predsjednica Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac, naglasila je da je zločin nad Srbima Bratunca i Srebrenice "ostao nekažnjen".

"Radi izgradnje bolje budućnosti, svi oni koji su počinili zločine treba da snose odgovornost", kazala je ona za RSE.

Sud BiH je u novembru 2018. godine pravosnažno oslobodio Nasera Orića, bivšeg komandanta Armije BiH u Srebrenici i njegovog saborca Sabahudina Muhića, optužbi da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac (opština Srebrenica), ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Inače, Naser Orić je ranije, 2008. godine pravosnažno oslobođen krivice pred Haškim tribunalom koje ga je teretilo za zločine nad Srbima uz Srebrenici počinjene od 1992. do 1993. godine.

Vijeće je time preinačilo prvostepenu presudu, izrečenu u ljeto 2006. godine, kojom je Orić bio proglašen krivim što nije spriječio zločine nad Srbima, na osnovu čega je bio osuđen na dvije godine zatvora.

Apelaciono vijeće je zaključilo da su prvostepene sudije pogriješile kada su Orića proglasili krivim, a prethodno nisu utvrdili ko je tačno počinio zločine, da li su počinioci bili potčinjeni Oriću i da li je on znao za zločine.

XS
SM
MD
LG