Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Propao posao sa Štrabagom?


Vlada Republike Srpske posljednjih mjeseci utrošila je mnogo riječi i energije kako bi uvjerila javnost da je dogovoreni posao izgradnje mreže autoputeva sa austrijskom firmom „Štrabag“ izvjestan i da rokovi za izgradnju autoputa Banja Luka - Doboj neće biti probijeni.

Austrijskoj kompaniji dodijeljena je koncesija za gradnju mreže autoputeva, dužine oko 430 kilometara, a vrijednost projekta procijenjena je na oko tri milijarde eura. Nakon što se saznalo da je Evropska banka za obnovu i razvoj uskratila kreditna sredstva „Štrabagu“, cijeli posao doveden je u pitanje. Vlasti RS ipak su uvjerene da će posao biti završen - istina, mimo predviđenih rokova.

Opozicija u Republici Srpskoj tvrdi da Vlada krije pismo austrijske kompanije „Štrabag“ u kojem je obavještavaju da odustaju od izgradnje mreže autoputeva. U Vladi, s druge strane, ističu da su samo rokovi prolongirani, a da će autoputevi biti izgrađeni - sa ili bez „Štrabaga“.

Član Izvršnog odbora Partije demokratskog progresa Milojko Grujičić kaže da posljednje izjave koje stižu iz Vlade RS potvrđuju informaciju da pismo ipak postoji.

Sama činjenica da su iz Ministarstva saobraćaja i veza RS najavljivali potpisivanje ugovora o izvođenju radova na autoputu Banja Luka - Doboj za početak decembra, dovoljno govori, kaže Grujičić:

„Sami vidite da se ništa od toga nije dogodilo i da već u izjavama govore kako će put graditi sa ’Štrabagom’ ili bez ’Štarabaga’. To dovoljno govore da je to tačna informacija, ali je kriju još uvijek.“

I u Srpskoj demokratskoj stranci imaju informacije da posao sa „Štrabagom“ neće biti realizovan. Potpredsjednik SDS-a Borislav Bojić:

„Sudeći po ovome kako sada stvari stoje i s obzirom na neke izjave koje se čuju iz ’Štrabaga’ -da, recimo, frekvencija saobraćaja na relaciji Krašnice - Doboj po njime nije adekvatna potrebama izgradnje autoputa - to samo po sebi upućuje da je lako moguće da ’Štrabag’ odustane od tog posla.“


Vlada RS dala je već 35 miliona maraka za eksproprijaciju zemljišta na dionici Banja Luka-Doboj, gdje treba da se izgradi autoput dužine 71 kilometar, čija je vrijednost oko pola milijarde eura.

TERET

Iako iz Ministarstva saobraćaja i veza RS stižu demanti da je „Štrabag“ odustao od koncesije za izgradnju autoputeva, resorni ministar Nedeljko Čubrilović priznaje da austrijska kompanija ima problema sa nabavljanjem novaca za prvu dionicu puta.

Najavljujući da će samo rokovi biti produženi, ministar kaže da je Vlada u stalnim kontaktima sa „Štrabagom“ i uvjerava da ima još banaka s kojima Austrijanci pregovaraju o kreditu. Iz stalnih kontakata sa „Štrabagom“ Čubrilović ipak nije uspio saznati koje su to banke:

„Neke precizne informacije nemam.“

A potom je uslijedilo i priznanje da je Vlada možda ishitreno postupila:

„Možda je preveliki teret ova vlada natovarila sebi kada je izašla s idejom da gradi mrežu autoputeva.“

„Štrabag“ je dobio koncesiju za izgradnju autoputeva na osnovu javnog poziva za iskazivanje interesa, a ne međunarodnog tendera, zbog čega je Evropska banka za obnovu i razvoj i odbila kreditiranje. Stručnjaci su tvrdili da će konačna cijena izgradnje mreže autoputeva, uz PDV i carinske troškove, iznositi više od četiri milijarde, što je najveći započeti projekat u BiH.

KO ĆE SNOSITI POSLJEDICE?

A sam premijer RS Milorad Dodik, u vezi s pitanjem posla sa „Štrabagom“ više puta je sam sebi skočio u usta. Tako je u maju ove godine govorio da je projekat realan, izvodljiv i ida ide svojom dinamikom:

„I mi danas želimo da jasno kažemo da termini za izvođenje i konačnu izradu tih dionica ostaju oni isti koji smo ranije najavljivali.“

Sedam mjeseci kasnije Dodik kaže da će tražiti garancije za održavanje rokova:

„Ukoliko se to ne dobije, imamo potencijal i sposobnost da sa novim tenderima prikupimo eventualno zainteresovane koji se pojavljuju na tom putu.“


Opozicija u RS podsjeća da „Štrabag“ nije jedini propali posao Vlade RS - češka elektroprovreda ČEZ traži oko 60 miliona eura naknade za izgubljenu dobit i ulaganja u Termoelektranu Gacko.

„Postavlja se pitanje ko će snositi posljedice tih propalih dogovaranja koje dogovaraju Milorad Dodik i njegova vlada. Koliko će to koštati ovaj narod?“ pita se Bojić.

Prema informacijama iz Vlade RS, u „Štrabagu“ se radi studija opravdanosti projekta izgradnje autoputa i očekuje se da će biti završena u narednih mjesec-dva.

Iako je prethodnih mjeseci premijer RS Milorad Dodik uvjeravao javnost o čvrstim temeljima dogovorenog posla s tom austrijskom firmom, danas ne isključuje mogućnost da se Republika Srpska sama upusti u posao izgradnje autoputeva.

Znajući kolika je to investicija, a kakvo je stanje ekonomije, opozicija je uvjerena da se premijer ipak - šali.
  • 16x9 Image

    Maja Bjelajac

    U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

XS
SM
MD
LG