Dostupni linkovi

Protesti u Makedoniji: Stop policijskoj brutalnosti


Stop policijskoj brutalnosti, hoćemo pravdu, izvikivalo je nekoliko stotina demonstranata, koji su tražili i ostavku ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske.

Protesti u Skoplju, Tetovu i Gostivaru su održani u znak revolta zbog nedavnog ubistva dvojice Gostivaraca od strane pripadnika policije koji nije bio na dužnosti, a posle svađe oko parkinga.

Otežavajuća okolnost u ovom događaju je to što je policajac Makedonac, a dvojica ubijenih Albanci. Među onima koji su protestovali bilo je i Makedonaca i Albanaca, sa istim zahtevima: ostavka ministarke Jankulovske i portparola MUP-a Iva Kotevskog, ‘da pravda izađe na videlo i da se stavi kraj policijskoj brutalnosti’.

Ministarka Jankulovska je izjavila da motivi ovog incidenta nisu povezani sa međuetničkim odnosima, već da se radilo o banalnoj raspravi.

MUP je podneo krivičnu prijavu protiv počinioca, rekla je ona, pozivajući na strpljenje i uzdržanost i poručila da se ovaj događaj ne sme zloupotrebljavati kao podsticaj za međuetničke tenzije, nasilje i netrpeljivost.

U međuvremenu, šef Misije OEBS-a u Skoplju Ralf Bret je izrazio žaljenje zbog gubljenja ljudskih života i uverenje da će vlasti ispitati incident i da ce pravda biti sprovedena.

I on je pozvao i lokalne vlasti, političke partije i građanski sektor da ne zloupotrebljavaju događaj i da zajedno rade na smirivanju tenzija između zajednica.
  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj dnevno-političkih informativnih emisija. Od 2002. godine šef dopisništva RSE u Skoplju.

XS
SM
MD
LG