Dostupni linkovi

Stoltenberg: NATO treba da bude spreman i na loše vesti iz Ukrajine


Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da zapadni vojni savez treba da bude spreman i na loše vesti sa ukrajinskog fronta, ne precizirajući detalje.

"Ratovi se odvijaju u fazama. Moramo da podržimo Ukrajinu i u dobrim i u lošim vremenima. Trebalo bi da budemo spremni i na loše vesti", rekao je Stoltenberg za nemački ARD u vreme kada zapadni saveznici raspravljaju o vojnoj i finansijskoj pomoći Ukrajini, a Moskva povećava broj vojnika.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je 1. decembra ukaz o povećanju broja vojnika za oko 170.000, na 1,3 miliona. Linije fronta su gotovo bez promene poslednjih meseci, uprkos ukrajinskoj kontraofanzivi tokom leta.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Ukrajinci su tokom kontraofanzive koristili krstareće rakete kako bi potisli rusku flotu u Crnom moru i naneli su štetu Rusiji duboko na njenoj teritoriji, što je Stoltenberg ocenio kao "velike pobede iako nisu uspeli da pomere liniju fronta", prenosi briselski portal Politiko.

Stoltenberg je pozvao članice NATO-a da povećaju proizvodnju municije i izrazio žaljenje zbog stanja u evropskoj odbrambenoj industriji.

"Nismo u mogućnosti da sarađujemo onoliko blisko koliko bi trebalo", rekao je Stoltenberg, pozivajući vlade da gledaju dalje od svojih nacionalnih interesa.

On je kazao da pobeda Putina ne bi bila samo tragedija za Ukrajinu, već da bi predstavljala i opasnost za ostale saveznike.

XS
SM
MD
LG