Dostupni linkovi

Stoltenberg u Skoplju: Prespanski dogovor inspiracija za čitav region


Jens Stoltenberg i Zoran Zaev u Skoplju

Istorijska poseta koja šalje poruku da su članice NATO spremne da prime Severnu Makedoniju kao 30-u zemlju-članicu Alijanse, tim rečima je prvi čovek ove organizacije Jens Stoltenberg opisao sastanak Severnoatlantskog saveta sa Komitetom za integraciju zemlje u Alijansu u Skoplju, 3. juna.

“Važno je napomenuti da je Severna Makedonija sprovela reforme, zbog čega su se 29 zemalja-članica saglasile da potpišu Protokol o pristupanju. Ove reforme u odbrambeno-bezbednosnoj sferi i obaveštajnom sektoru trebaju osigurati da su institucije koje rade u ovom sektoru stabilne i da mogu operirati i delovati sa takvim institucijama u zemljama članicama”, rekao je Stoltenberg na pres konferenciji sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim.

Naglasio je da Alijansa očekuje da se povećaju sredstva za odbranu i da budžet za to treba dostići najavljeni nivo od dva odsto BDP-a. Prema njemu, kada saveznici ratifikuju Protokol, Severna Makedonija će postati 30. zemlja članica NATO i svojim će glasom učestvovati u donošenju odluka Alijanse.

Zastava NATO-a u Skoplju
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Premijer Zaev je izrazio nadu da će proces ratifikacije Protokola završiti do kraja oktobra ove godine. Do sada je taj proces završen u 13 zemalja. Govoreći o tome da li Turska može biti prepreka na tom putu, imajući u vidu poboljšanje odnosa Skoplja i Atine, kao i zahtev Ankare o hapšenju pristalica Fetule Gulena, Zaev je rekao:

“Turska je jedan od naših najvećih prijatelja. Njihova očekivanja su da će, kada završe svi politički izborni procesi kod njih, početi proceduru. Verovatno će u najbržem mogućem roku ratifikovati Protokol. Saradnja sa Turskom se nastavlja, verujem da će oni to dokazati ratifikacijom.”

Prvi čovek NATO-a, govoreći o prisustvu Alijanse na Kosovu, naglasio je da su tamo preko misije KFOR-a sa zadatkom da kreiraju mir i bezbednost te da zaštite sve zajednice, uključujući i Srbe.

“Tamo ima potrebe za političkim rešenjem i zato podržavamo dijalog između Prištine i Beograda jer je na duži rok to jedini način da se reše razlike koje postoje. U tom kontekstu, ono što su dogovorili premijeri Zaev i Cipras je model za Kosovo i čitav region jer pokazuje da je moguće prevazilaženje istorijskih razlika i nesuglasica. Ne treba zaboraviti prošlost, ali ne treba se uništavati budućnost. Prespanski dogovor je važan za Severnu Makedoniju, ali je i velika inspiracija i model za čitav region da se prevaziđu razlike i da se svi kreću ka budućnosti zajedno”, rekao je Stoltenberg.

Inače, generalni sekretar Alijanse je boravio u Skoplju u januaru prošle godine dok su još trajali pregovori sa Grčkom o imenu zemlje, a bio je i nakon potpisivanja Prespanskog dogovora, kada je pozdravio taj čin i pozvao građane da kažu svoje mišljenje na referendumu koji je bio održan u septembru prošle godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG