Dostupni linkovi

Alijansa povećava broj osoblja u sjedištu NATO-a u Sarajevu, kazao Stoltenberg


Stoltenberg i Džaferović, Brisel, 25. maj 2022.
Stoltenberg i Džaferović, Brisel, 25. maj 2022.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefik Džaferović obratio se Stalnom Savjetu NATO-a, a uoči toga se sastao s generalnim sekreterom Alijanse Jesnom Stoltenbergom.

Šef NATO je naglasio podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, te je potvrdio da Alijansa povećava broj osoblja u sjedištu NATO-a u Sarajevu.

Prema Stoltenbergovim riječima, razmjena mišljenja između predstavnika Sjeveroatlantskog savjeta i Džaferovića je fokusirano na jačanju saradnje između Alijanse i BiH.

Sjevernoatlantski savjet je glavno tijelo za donošenje političkih odluka u okviru NATO-a.

Šef Alijanse je naglasio da je ruska agresija u Ukrajini pokazala koliko je važna saradnja NATO-a s zemljama Zapadnog Balkana.

"Naš politički dijalog i saradnja su važniji nego ikad, zbog rata u Ukrajini. NATO će učiniti više da stoji uz naše partnere, kako bismo produbili saradnju sa BiH. To bi moglo obuhvatiti novi paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta i jačanje naših saradnja u pogledu lakog i malog naoružanja, u borbi protiv upravljanju terorizma i cyber sigurnost", izjavio je Stoltenberg nakon razgovora sa Džaferovićem.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je priznao da postoje političke snage u zemlji koje "osporavaju put ka NATO-u", ali da je njegov nastup u sjedištu Alijanse potvrda da Bosna i Hercegovina neće promijeniti njen euroatlantski kurs, te da će "nastaviti putem NATO-a".

Tema Bosne i Hercegovine naći će se na dnevnom redu samita Alijanse, koji će se krajem juna održati u Madridu.

Generalni sekretar NATO-a potvrdio je da je 24. maja razgovarao telefonom sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem.

U vezi s tim, šef Alijanse je ocijenio da se radilo o konstruktivnom razgovoru tokom kojeg je šef hrvatske države iznio neke zabrinutosti.

"On (Milanović) je izrazio zabrinutost posebno za situaciju u BiH. Razgovarali smo i o članstvu Finske i Švedske. Reći ću samo da ćemo pronaći rješenje i da će Finska i Švedska postati članice Saveza. Svi se saveznici slažu da su vrata NATO-a otvorena. One su razvijene zemlje i ispunjavaju uslove NATO-a", izjavio je Jens Stoltenberg.

XS
SM
MD
LG