Dostupni linkovi

Što stoji iza Milanovićeve izjave oko granice sa BiH


Zoran Milanović
Zoran Milanović
U pet sati svađe sa opozicijom u aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru u utorak, premijer Zoran Milanović najavio je da će tražiti da se sporazum o granici sa Bosnom i Hercegovinom u Saboru usvoji dvotrećinskom većinom.

Ako se mnogo neizvjesniji arbitražni sporazum sa Slovenijom izglasavalo na taj način, možda bi za ovo gdje je sve više-manje jasno bila dovoljna i obična većina, dodao je, ali njegov izbor je – dvotrećinska većina.

„Razmišljali smo dosta o tome da se taj sporazuim o granici ipak ratificira dvotrećinskom većinom. Vidim da je nećemo imati. Ako je ugovor o arbitraži sa Slovenijom, koji je trećem tijelu dao arbitrarne ovlasti da potpuno odredi granicu i da tu oscilira u hektarima i hektarima bez našeg utjecaja – ako je tu trebala dvotrećinska većina - onda za ovaj sporazum sa Bosnom i Hercegovinom u kojem smo sami dogovarali i potpisivali imamo puno veću autonomiju i onda tu možda ona ne bi trebala. Ali svejedno – ja ću predložiti da se traži dvotrećinska većina. Možete biti mirni“, izjavio je Milanović.

Za dvotrećinsku većinu potreban je 101 zastupnik od njih ukupno 151 u Hrvatskom saboru. Kukuriku koalicija pojačana zastupnicima nacionalnih manjina raspolaže s 88 glasova, a preostalih 13 nužnih za ratifkaciju nemoguće im je osigurati jer su oporbene stranke - HDZ, Hrvatski laburisti i „glavaševci“ oštro protiv.

Zašto je Milanović najavio nedostižan cilj i je li na taj način odustao od ratifikacije sporazuma o granici kojim bi se riješilo svih 1005 kilometara granice između dvije države što su ga pred 13 godina sklopila dvojica sada pokojnih predsjednika – Tuđman i Izetbegović?

Po ocjeni političkog analitičara Žarka Puhovskog u izjavi za RSE, važna je Milanovićeva poruka da se ovim sporazumom može riješiti cijela granica u paketu, dok je alternativa ponovno korak po korak ispregovarati sve neuralgične točke.

„I tu je premijer – naravno logično – ušao i u unutrašnjepolitičku pozornicu jer je doveo HDZ u situaciju da njegovi aktivisti zapravo agitiraju protiv Tuđmana, a za Milorada Dodika! Jer, Dodik također želi da se ponovo pregovara, njemu je stalo do Zrina, odnosno do rješenja granice na drugi način kod Hrvatske, odnosno Bosanske Kostajnice“, ocjenjuje on.

Odličan alibi

Profesor Puhovski uvjeren je da Milanović u ratifikaciju ulazi na poticaj ili pritisak Europe. Tri su moguća Milanovićeva motiva za traženje dvotrećinske većine za ratifikaciju - procjenjuje naš sugovornik – prvi bi bio da izblamira HDZ koji danas odbija nešto na čemu su radili i Tuđman, i Sanaderova vlada i vlada Jadranke Kosor.
Granica Hrvatske i BiH
Granica Hrvatske i BiH

„Drugo – daje do znanja da se neće beskrajno dugo tući za to, i treće – ima odličan alibi prema onima iz inozemstva koji su na njega radili pritisak da krene u ratifikaciju sporazuma o granici sa BiH i kaže im indirektno – ako vam je toliko stalo, onda pritisnite oporbu, odnosno HDZ!“ kaže Puhovski.

Novinar riječkog „Novog lista“ i dobar poznavatelj međustranačke dinamike u hrvatskoj politici Dražen Ciglenečki ovu Milanovićevu odluku o dvotrećinskoj većini također smješta u kontekst odnosa vladajućih prema oporbenom HDZ-u. HDZ je sam tražio da se o tom sporazumu odlučuje dvotrećinskom većinom, podsjeća Ciglenečki. Milanović je – po njegovom riječima – poručio HDZ-u – što ste tražili, to ste i dobili!

„I sada – poručuje im na ovaj način Milanović - vi dođite u Sabor i recite da nećete glasati za sporazum koji je potpisao vaš osnivač Franjo Tuđman, koji je želio ratificirati Ivo Sanader i o ratifikaciji kojeg je razmišljala i vaša bivša premijerka Jadranka Kosor. Evo izjasnite se, recite to hrvatskoj javnosti“, navodi Ciglenečki.

Oporbeni HDZ međutim tvrdi da Milanović na ovaj način želi sakriti činjenicu da Vlada odustaje od ratifikacije sporazuma Tuđman – Izetbegović.

„Najava da će se sporazum ratificirati dvotrećinskom većinom po nama znači odustajanje od te ratifikacije, jer je Milanović svjestan da HDZ i neke druge stranke neće ratificirati sporazum. Iza tog državništva na koje se Milanović voli pozivati, iza snage i odlučnosti stoji slabost, nesigurnost, neznanje i nesposobnost,“ kazao je potpredsjednik HDZ-ovog zastupničkog kluba i bivši ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

„Oni su slučajem uvučeni u tu priču, ne znaju kako iz nje van i sada nude dvotrećinsku potvrdu u Saboru da se iz nje izvuku.“
XS
SM
MD
LG