Dostupni linkovi

Što se može očekivati od austrijskog izvješća o Hypu?


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Austrijska policija završila je opsežno izvješće o poslovanju Hypo banke kako u Austriji, tako i u državama jugoistoka Europe. Dok mediji u Hrvatskoj spominju jedan od sumnjivih slučajeva na Pagu, gdje su navodno umiješani ljudi nekada ili sada povezani s HDZ-om, istarska opozicija tvrdi da se prešućuje brojne sumnjive poslove Hypa u Istri, jer je vladajuća stranka u Istri – Istarski demokratski sabor – dio vladajuće koalicije.

Brojna imena i brojni iznosi - tako po riječima nezavisnog istarskog političara Damira Kajina izgleda dio izvješća austrijskog Saveznog kriminalističkog ureda o sumnjivim koruptivno-nekretninskim rabotama Hypo banke u Hrvatskoj. Mediji spominju bivšeg HDZ-ovog ministra uprave Davorina Mlakara i jednog lokalnog političara kao osobe duboko umiješane u kupovinu 143 hektara poljoprivrednog zemljišta na Pagu, od kojeg je većina par godina kasnije prenamijenjena u građevinsko i cijena mu je skočila u nebo, a sve da bi se navodno pomoglo bivšem HDZ-ovu Iviću Pašaliću kojem je njegov biznis zapao u probleme. Mlakar odbija svaku vezu s time, a ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić kaže kako je to bio standardni obrazac poslovanja Hypo banke u Hrvatskoj.

Ljubo Jurčić
Ljubo Jurčić

„Ovdje se očito radilo o sprezi bankarstva i lokalne politike. Kada su 'nečisti' papiri, neka imovina košta deset, a kada se ti papiri 'očiste', ta imovina košta- sto. I tu trebate ulogu politike da se stvori predugovor, 'džentlmenski dogovor' da će se to riješiti. Kupite to za 10 posto vrijednosti, i kada vi postanete vlasnik, to se sve fino 'očisti'.“

Politički analitičar Žarko Puhovski podsjeća da je Austrija zbog malverzacija u Hypo banci osudila više ljudi, i da su činjenice iz ovog policijskog izvješća rezultat istrage koja je dovela do tih sudskih presuda.

„Austrijanci se ponašaju mnogo korektnije nego recimo Finska kada je riječ o slučaju 'Patria'. Jer, Finska se ponašala kao da je normalno da se izvozi korupciju, a u Austriji su na to drugačije reagirali. Pitanje jenaravno kako će se postupati sa Poljacima. Mi smo u Hrvatskoj već imali situaciju – da se vratimo na čas na 'Patriu' - da je hrvatsko Državno odvjetništvo u roku od 45 minuta dalo izjavu da nema nikakvih dokumenata protiv Mesića i ostalih u finskoj presudi o 'Patriji', premda je nejasno kako su tako brzo uspjeli s finskog prevesti dokumente.“

Nezavisni istarski političar Damir Kajin već nekoliko godina proziva bivšeg predsjednika svoje bivše stranke – Istarskog demokratskog sabora- Ivana Jakovčića da je od Istre stvorio praonicu novca i da je glavnina Hypovih mutnih poslova u Istri. On tvrdida je izvor medijima za ovu priču bila policija, koja prešućuje brojne sumnjive poslove Hypa u Istri, jer je vladajuća stranka u Istri – Istarski demokratski sabor – dio vladajuće koalicije. Kajin je - čini se – jako dobro proučio austrijsko izvješće.

„Matica Hypo banke nije na Pagu. Pag je sitnica. Matica Hypo banke je u Istri i u Zagrebu. Ja vam mogu govoriti o 10 – 15 imena iz tog izvješća koji su dobivali konkretno mito. Ja vam mogu govoriti točno o datumima kada je koja isplata išla. Nadalje - iznos u visini od 12 milijuna eura prebačen je iz Hypo banke u Privrednu banku Beograd na Mirovićevo ime i raspodijeljen i na najmoćnije istarske političare.“

Kakva će biti dalja sudbina ovog izvješća?

„Radi se o dokumentu koji je – prema austrijskim medijima – dovršen prije dva mjeseca i prije dva tjedna dostavljen državnim odvjetništvima u Austriji. Prema tome, veoma je vjerojatno da je dostavljen i nekim službenim kanalima u Hrvatsku u okviru međunarodne pravne pomoći. Meni nije jasno hoće li se opet naši pravosudni organi ponašati kao da ih se dokumentacija iz inozemstva ne tiče, nego se sve mora još jedanput ispitivati u Hrvatskoj. Jer, to onda znači da će sve negdje zamrijeti“, smatra Žarko Puhovski.

Što se tiče daljeg postupanja organa progona i istrage, pismeno smo zamolili Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo da nam kažu jesu li dobili austrijsko policijsko izvješće i – najokvirnije – koji bi mogli biti njihovo sljedeći potezi? Policija nam je odgovorila da od Austrijanaca nije dobila ništa, dok od Državnog odvjetništva dodovršetka ovog priloganismo dobili nikakav odgovor.

Podsjetimo, Hypo Alpe Adria je od male pokrajinske banke sa 2 milijarde eura bilance god. 1992 narasla na veliku banku sa 43 milijarde eura bilance pred propast god. 2008, sa mrežom nekretninskih poslova u tranzicijskim zemljama.Sljedeće godine je propala i preuzela ju je austrijska vlada. Pokrajinska koruška vlada dala je Hypu oko 20 milijardi eura jamstava, koja su dobrim dijelom nenaplativa, i austrijski porezni obveznici su do sada morali platiti oko 5,5 milijardi eura. Od ukupno 8,6 milijardi eura plasmana u jugoistočnu Europu, oko 3,8 milijardi eura otišlo je u Hrvatsku. Hypo posluje i dalje, ali je sav dosadašnji nekretninski posao u tranzicijskim državama prebačen na novu tvrtku, koja s Hypom više nema veze.

XS
SM
MD
LG