Dostupni linkovi

Sto filmova Motovun Film Festivala


Ove godine umjesto države, Motovunu je partner - grad Berlin
Ove godine umjesto države, Motovunu je partner - grad Berlin

U Zagrebu je predstavljen 21. po redu Motovun Film Festival, na kojem će biti prikazano 100 filmova u 65 projekcija. Festival počinje u malom istarskom gradiću za točno tri tjedna, a po običaju donosi filmove sa najvećih festivala i najvećih režisera. Ove je godine, osim iz Hrvatske i Crne Gore, ponuda filmova iz regije slaba, jer, kaže direktor festivala Igor Mirković, kao i kod grožđa – postoje bolje i lošije godine.

Program ovogodišnjeg Motovun Film Festivala bogatiji nego ikad - u pet dana u malom gradu u srcu Istre, a potom i na reprizi u Zagrebu bit će prikazan izbor iz najboljeg što nudi ovogodišnja svjetska produkcija, gostovat će režiseri iz desetak zemalja među kojima je možda najveća zvijezda Šveđanin Ruben Oestlund čiji je film „Kvadrat“ pred koji mjesec nominiran za Oscara, a nešto prije toga iz Cannesa se vrati sa Zlatnom palmom. Ove godine partner nije država, nego grad – Berlin.

Filmovi najvećih svjetskih festivala: Milena Zajović
Filmovi najvećih svjetskih festivala: Milena Zajović

„Radi građenja programskog balansa, donosimo svake godine filmove sa najvećih svjetskih festivala, filmove najvećih redateljskih imena i sa najvećim nagradama“, kazala je predstavljajući program ovogodišnjeg Motovuna jedna od dvoje selektora festivala Milena Zajović.

„Tako ćemo prikazati 'Ne ostavljaj traga' Debre Granik, vrhunske američke autorice koja je svojim prvim filmom 'Zimska kost' otkrila glumicu Jennifer Lawrence, koja će kasnije postati jedna od najvećih holivudskih zvijezda, 'Drvo divlje kruške' velikog turskog autora Nurija Bilge Ceylana. Istakla bih i 'Ljeto', najnoviji film ruskog redatelja Kirila Serebrenikova koji se već neko vrijeme nalazi u kućnom pritvoru zbog kritika Putinovog režima.“

Tu je i film „Hannah“ režisera Andree Pallaora sa Charlotte Rampling u glavnoj ulozi, za što je u Cannesu nedavno dobila glavnu žensku nagradu, i film koji je dan ranije potvrđen, pa nije niti stigao biti uvršten u tiskane materijale – njemački „Styx“ koji je na Berlinaleu dobio tri nagrade, a pred dva dana je na festivalu u Karlovim Varima uvršten u selekciju za Lux Film Prize, dakle među 10 najboljih europskih filmova snimljenih ove godine. „Styx“ se bavi nadasve aktualnom temom masovnih migracija.

Također u Berlinu nagrađeni „Profil“ Timura Bekmambetova se u potpunosti odvija na ekranu kompjutera i prati pokušaj novinarke da se preko lažnog Facebook profila uključi u skupinu ekstremista i otkrije kako militanti Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) vrbuju mlade Europljanke, a podjednako je aktualan glazbeni dokumentarac o britanskoj reperici tamilskih korijena Mayi ili M.I.A., pojašnjava Milena Zajović.

„Ona je jedna od najvećih zvijezda pop i rap glazbe danas, ali istovremeno je – što neki znaju, a neki ne znaju – i relativno notorna po činjenici da vrlo otvoreno podržava 'Tamilske tigrove'. Njezin otac je, ona to sama u filmu govori, u mnogim dijelovima svijeta zapravo smatran teroristom i to je jedan aspekt filma koji također nije zaobiđen.“

Hrvatska se predstavlja sa tri filma. Tu je hrvatska premijera već nagrađivanog dokumentarca „Srbenka“ Nebojše Slijepčevića, nastalog kao praćenje priprema za predstavu „Aleksandra Zec“ Olivera Frljića, ali koji je prerastao kategoriju „making of“ filma i, kaže selektorica Zajović, postao ne samo umjetničko, već i društveno važno djelo. Tabu temom bavi se i dokumentarac „Chriss the Swiss“ Švicarke Anje Kofmel o nikada razjašnjenoj smrti njenog brata koji se 1991, nakon što je stigao u Hrvatsku kao novinar, priključio Hrvatskoj vojsci. Treće je debitantski film Barbare Vekarić „Aleksi“ s Tihanom Lazović u glavnoj ulozi.

Bit će prikazan i crnogorski film „Lijenština“ Alekse Stefana Radunovića, i tu se završava priča sa eksjugoslavenskom kinematografijom na ovogodišnjem Motovunu. Srbija je manjinski koproducent u jednom hrvatskom filmu, BiH i Makedonija u jednom turskom filmu, i to je to. „Mi uvijek nastojimo prikazati što nam se događa u neposrednom susjedstvu, ali sa filmovima se dešava kao sa voćem, povrćem i grožđem – nekada su berbe bolje, a nekada lošije“, kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) direktor Motovun Film Festivala Igor Mirković.

Hrvatska u protekloj godini imala najjaču produkciju: Igor Mirković
Hrvatska u protekloj godini imala najjaču produkciju: Igor Mirković

„Ove godine je jednostavno ispalo tako. Nije da u regiji nema filmova koje bismo mi možda htjeli prikazati, ali neki od njih su odabrali da budu premijerno prikazani na nekim drugim festivalima, ali – generalno gledano – moram reći da to zapravo nije bila neka izuzetna godina u kojoj se čini da smo puno toga zapravo propustili. Nadamo se da će sljedeća godina biti bolja, ali u ovom trenutku mi se čini da je vitalniji dio regionalne filmske proizvodnje zapravo koncentriran u Hrvatskoj.“

Ovogodišnji Motovun dodijelit će i nagrade – nagradu „50 godina“ Mustafi Nadareviću i Radi Šerbedžiji i nagradu „Maverick“ Rubenu Oestlundu, a najbolji filmovi festivala dobit će „Propeler Motovuna“ i nagradu žirija međunarodnih filmskih kritičara „Fipresci“.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG