Dostupni linkovi

Sto dana Vlade Srbije: Za Kosovo plus, za ekonomiju minus


Sto dana rada Vlade
Sto dana rada Vlade
Vladi Srbije istekao je takozvani „probni period“ od sto dana, tokom koga joj se tu i tamo progleda kroz prste, a i opozicija je tiša u kritikama.

„Što naravno kod nas nije bio slučaj“, rekao je premijer Ivica Dačić, koji kritike smatra nepravednim i preuranjenim i odgovara da nemaju „čarobni štapić“ kojim bi svi problemi bili odmah rešeni, te navodi da je ipak zadovoljan dometima tima na čijem je čelu.

Predstavljajući dosadašanji učinak insistirao je i na jedinstvu u Vladi, o kojem su govorili i drugi ministri, opisujući ga čak i rečima poput „drugarski“, a pokušavajući tako da anuliraju nedavne trzavice oko promena vlasti na lokalu ili verbalna medijska prepucavanja pojedinih ministara.

Govoreći o učinku, Dačić je rekao da su pokazali kapacitet da vode zemlju, da donose odluke i preuzmu odgovornost, a kao najveće uspehe istakao je one na polju ekonomije, kao i domete u kosovskom dijalogu i na evropskom putu.

„Mislim da smo mi u prvih sto dana vratili zemlju na kolosek koji vodi ka zaustavljanju ekonomskog pada i povratku Srbije na trasu mogućeg rešenja i Kosovskog problema i našeg članstva u EU“, rekao je Dačić

Građani sa kojima smo razgovarali, nisu međutim u potpunosti blagonakloni prema onome što je nova vlada do sada pokazala

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00
Direktan link


Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, priznaje da građani Srbije danas ne žive ni dobro niti bolje nego pre sto dana, ali obećava da će Vlada raditi naporno, odgovorno i ozbiljno.

Govoreći o dosadašnjim dometima, uz borbu protiv kriminala i korupcije, naročito ističe evrointegracije, dodavši čak kako veruje da je moguće da Srbija i ranije nego što se očekuje dobije datum za otpočinjanje pregovora sa EU.

„Mislim da možemo da se nadamo da datum dobijem čak i u martu, a ne bih u potpunosti isključio ni mogućnost da uslovni datum dobijemo već u decembru“, rekao je Vučić uz ocenu da „to pokazuje da smo, po objektivnim kriterijumima, daleko bolji od prethodne vlade“

Treći koalicioni partener u Vladi Srbije, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, lider Ujedinjenih regiona Srbije, stranke koja je nakon maratonskih pregovora o sastavljanju vlade na relaciji socijalisti – demokrate, naprednjaci – socijalisti, u Vladu ušla sa SPS-om i SNS-om, kao najveći uspeh ocenjuje to što su, kako tvrdi, sprečili bankrot.

Za postojeće ekonomske probleme kaže da su nasleđeni, a krivce vidi u prethodnoj vladi, u kojoj je, podsetimo, i sam bio ministar ekonomije, a koju je napustio usled nesulgasica njegove partije sa tada vladajućim DS-om i ličnim sukobom sa tadašnjim premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Mlađan Dinkić
Mlađan Dinkić
„Ono što mogu da kažem posle prvih sto dana jeste da je prethodna vlada izbegavala da uđe u bilo kakve ozbiljne reforme i da je sve probleme gurala pod tepih. Ti problemi samo izlaze jedan za drugim... Moram da kažem da sam se pitao zašto je prethodna vlada odlagala reforme i zašto je ostavljala ovakve probleme. Ima dva odgovora na to pitanje. Jedan je da nisu bili stručni, a drugi da su oni zbog kojih su reforme odlagane imali velike materijalne koristi. Ja bih rekao da se radi o kombinaciji jednog i drugog“, rekao je Dinkić.

Spoljna politika na četiri stuba

Aktuelni državni vrh Srbije je, dakle, zadovoljan svojim dosadašnjim radom, dometima, pa i međusobnim odnosima, uprkos trazvicama koje je primetila i šira javnost.

Novinar i politički komentator Dragan Bujošević kao najveći uspeh u prvih sto dana Vlade vidi to što su njeni članovi shvatili da se bez rešavanja problema Kosova, ne može rešiti ni jedan drugi problem. Najveći se neuspeh međutim, po njegovom mišljenju, nalazi na polju ekonomije, čijom se stabilizacijom Vlada pohvalila u izveštaju o dosadašnjem radu.

„Oni su ipak uradili jedan hrabar potez, a to je susret sa Hašimom Tačijem, ali videćemo tek kada budu napisali platformu dokle oni misle i kako misle da idu u tom pravcu, tako da ostaje ipak jedna mala rezerva, da se vidi šta će biti njihovi naredni koraci. Mislim da, suštinski, još ništa ozbiljno nismo dobili na ekonomskom polju, a mislim da je to ubedljivo najvažnije. Pre svega je potrebno da vlada uđe u sasvim ozbiljno restruktuiranje javnih preduzeća i javne potrošnje. Očigledno da se tu još ništa ili ništa mnogo nije uradilo. S druge strane, mi nevidimo da se smanjuje broj nezaposlenih, a mislim da je to ključna stvar“, ocenio je Bujošević

U spoljnoj politici, sadašnja se vlada rukovodi istim principom kao i prethodna - četiri stuba spoljne politike – EU, SAD, Rusija i Kina. Iako njen stožer čine snage iz devedesetih, a izjave koje liče na one iz tog vremena, mogu se čuti i danas, Bujošević veruje da, ukoliko pokažu da su spremni da reše pitanje Kosova, u očima EU i SAD mogu steći pun legitimitet

„Mislim da je položaj gotovo svake srpske vlade upravo taj da pokušava da nađe što više saradnika u svetu, ali oni svi pritom zaboravljaju da više jednostavno nema one blokovske podele koja je nekada postojala i ne verujem da je u ovom trenutku moguće da ti stojiš i na jednoj i na drugoj strani i trenutak opredeljivanja će doći, kada će vlada Srbije morati da se opredeli ko je njen partner broj jedan“

Ivica Dačić optismistično predviđa da će pred javnost Srbije izaći i sa izveštajem o radu u prvih 1000 dana, te da je siguran u pun mandat trenutne koalicije, iako je njen mogući kraći vek, uveliko bio tema medija proizašla iz brojnih nesporazuma među članovima Vlade, a i ankete među građanima pokazuju nepoverenje u pun četvorogodišnji mandat.

Dragan Bujošević ipak veruje da je, uprkos trzavicama, pun mandat moguć, pre svega jer je to u interesu manjih partnera, čiji članovi imaju visoke pozicije

Jednostavno, jedini ko može da profitira iz ranijih izbora je Srpska napredna stranka, a SPS i URS moraju da čuvaju ovu vladu po svaku moguću cenu, da ona traje što duže i da izgura ceo mandat“
, zaključuje Bujošević
XS
SM
MD
LG