Dostupni linkovi

Sto dana Vlade RS: Premijerka zadovoljna, kod opozicije bez prolazne ocjene


Sastanak Vlade RS zbog fabrike Birač, foto: Gojko Veselinović
U ponedjeljak se navršilo 100 dana nove Vlade Republike Srpske. Obnovljeni sastav izvršne vlasti startao je sa energičnom pričom o novim privrednim impulsima koji bi trebalo da donesu bolje dane za taj ekonomski oslabljen entitet. Opozicija, ali i ekonomisti, smatraju da se u prvih stotinu dana ipak mnogo više pričalo nego uradilo. Nova vlada nije dobila prolaznu ocjenu, posebno kada je riječ o borbi protiv kriminala i korupcije, ali i poticajima privredi.

Poboljšanje privrednog ambijenta, borba s korupcijom, podsticaji zapošljavanju i sređivanje javnog sektora samo su neki od krupnih poteza koje je bombastično najavila premijerka RS Željka Cvijanović na samom početku svog mandata.

Neke opozicione stranke analizirale su prioritete entitetske Vlade definisane još u premijerkinom ekspozeu. Konstatovali su da su u RS u međuvremenu otvorene i nove afere, kao što je fabrika glinice Birač i Balkan investment banka, a bez utvrđivanja odgovornosti prethodne garniture izvršne vlasti.

Pronašli su, između ostalog, da je stanje u zdravstvu i u oblasti borbe protiv kriminala i korupcije znatno gore u odnosu na situaciju koju je nova vlada zatekla.

„Bez organizovane i sistemske borbe protiv kriminala i korupcije nema povećanja investicija, bez investicija nema izlaska iz krize. A zašto nema investitora, dovoljne su procjene renomiranih agencija za ocjenu kreditnog rizika, gdje se kreditni rejting BiH pa tako i RS nalazi ukategoriji špekulativnog ulaganja ili smeća“, kazao je član Glavnog odbora Srpske demokratske stranke Zoran Latinović.

U SDS-ovoj analizi navodi se da, kada je riječ o finansijskoj održivosti sistema kao jednom od prioriteta Vlade RS, ni tu rezultati nisu dobri. U prvih stotinu dana, tvrde u toj stranci, naplaćeno je 50 miliona maraka manje direktnih i indirektnih prihoda.

Društvo u slobodnom padu

Poslanik Socijaldemokratskle partije BiH u Parlamentu RS Slobodan Popović ističe da aktuelna vlast nije u stanju čak ni da zaustavi propadanje društva:

„Ovo društvo propada brzinom slobodnog pada. Nema nijednog ekonomskog pokazatelja koji daje za pravo ’vladi novih impulsa’ i da građani mogu da očekuju da će im sutra biti bolje nego jučer.“

Željka Cvijanović
Željka Cvijanović
U Vladi RS, međutim, zadovoljni su dosadašnjim rezultatima. Premijerka Željka Cvijanović za Radio-televiziju Republike Srpske je izjavila da među značajnije rezultate izvršne vlasti spada podrška poljoprivredi: isplata prošlogodišnjih subvencija, obezbjeđivanje novca za plavi dizel i kreiranje programa podrške za agrarni sektor.

„To je vezano za programe podrške za privredu koji je u ukupnom iznosu oko 260 miliona KM koji će biti plasirani putem IRB-a. Od toga oko stotinu miliona odnosi se na oblast poljoprivrede“, navela je.

Cvijanovićeva je u zasluge nove vlade svrstala i očuvanje radnih mjesta u Fabrici glinice Birač i akcioni plan za zapošljavanje. Istovremeno, opozicija napominje da se broj zaposlenih nije povećao, a da je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS u aprilu bilo 152.300 osoba.

Ono što je entitetska vlada pokrenula malo je u odnosu na količinu problema sa kojima danas žive građani RS, ističe ekonomski analitičar Zoran Pavlović:

„U biti se nikakvih ozbiljnih rezova i reformi u domenu realnog sektora nije moglo vidjeti. Privredna klima za dolazak stranih investitora ili investiranje domaćih firmi i pojedinaca nije stvorena i kreirana, tako da se o nekim ozbiljnijim pomacima teško može govoriti – jer ih prosto nema.“

Veliki dio finansijskih obaveza je izmiren kratkoročnim zaduživanjima, smjene u javnim preduzećima nisu donijele rezultate, a negdje se nisu ni desile - kaže Pavlović. Ovaj analitičar zaključuje da RS podsjeća na brod sa puno rupa kroz koje curi novac, a nema prihoda, novog zapošljavanja, ni uzleta koji se očekivao sa promjenama u entitetskoj Vladi.
  • 16x9 Image

    Maja Bjelajac

    U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG