Dostupni linkovi

Sto dana lokalne vlasti: Brčko i Doboj bez pomaka na bolje


Brčko
Stotinu dana lokalne vlasti u Doboju i Brčko Distriktu BiH – šta su obećali, šta jesu, a šta i zašto nisu uradili načelnici i njihovi timovi izvršne lokalne vlasti?

U Brčko Distriktu BiH prvih 100 dana pojele su pripreme. Vladajuća koalicija, kažu iz opozicije, više se bavila sama sobom nego životnim problemima građana. Ni budžet za ovu godinu u Distriktu još nije usvojen.

U Doboju - povećali primanja odbornika, a istovremeno i kreditnu zaduženost Općine. Od onog što su obećali u predizbornoj kampanji - gotovo ništa nisu ostvarili.

Doboj: Umjesto poboljšanja kvalitete života, nova zaduživanja

Povećanje odborničkih primanja, odluka o povećanju stope za oporezivanje nepokretnosti za čak osam puta u odnosu na prošlogodišnju i novo kreditno zaduženje od dva miliona maraka za plaćanje neizmirenih obaveza iz prošle godine, osnovna su obilježja prvih 100 dana nove vlasti u Doboju. No krenimo redom. Nedugo nakon oktobarskih opštinskih izbora lokalni parlamentarci su smanjili svoja primanja sa 890 na 790 maraka, ali su istovremeno odlučili da im dolazak na sjednicu, odlazak na javnu raspravu i rad u nekoj od skupštinskih komisija bude plaćen sa po 79 maraka, što znači - kada se sve sabere, oni će mjesečno zarađivati više nego ranije. Naravo, odbornici u tome ne vide ništa sporno.

„Ako želimo istinski da radimo, da dajemo nekakav svoj doprinos, da učestvujemo u tom teškom radu, da rješavamo teška pitanja, naravno da ima smisla“, kaže odbornik DNS-a u Doboju Slavko Gligorić.

Predstavnik Centra civilnih inicijativa Ljubinko Đurić pojašnjava:

„Mislimo da je odluka o tobožnjem smanjenju odborničkih naknada sa 890 na 790 maraka praktično jedna računovodstvena akrobacija. Posebno je ilustrativno da imaju deset posto i na prisustvo, što je banalna stvar, na javnim raspravama.“

A da bi popunili rupe u gradskom budžetu, dobojski odbornici su u decembru 2012. usvojili odluku na osnovu koje Dobojlije plaćaju najveću poresku stopu na nepokretnosti u Republici Srpskoj. Odbornik Liste za Doboj i privrednik Murvet Bajraktarević na primjeru svoje proizvodne hale objašnjava što će morati da plati u ovoj godini:

„Za prošlu godinu platio sam 1.780, sad će biti 15.000 maraka. Izuzetno su veliki nameti u opštini Doboj. Ja čak razmišljam da dio firme vratim ponovo u Federaciju, gdje su nameti dosta manji.“

Nakon usvajanje spomenute odluke i negativnih reakcija građana, pojedini odbornici su se pravdali da nisu znali za šta su glasali, ali to nije puno pomoglo. Odbornik vladajuće SDS-e u Doboju Dragan Kovačević kaže:

„Ako smo donijeli pogrešnu odluku, svi snosimo istu odgovornost, bez obzira što neki sada naglašavaju da nisu znali. Otkuda im pravo uopšte da tako nešto kažu!?“

Da bi izmirila obaveze iz prošle godine, lokalna vlast u Doboju odlučila je da uzme novi kredit od dva miliona maraka. s kojim je zaduženost Grada premašila 30 miliona maraka. Odluku je podržalo 26 odbornika, a apeli petorice protivnika novog kreditnog zaduženja, koji smatraju da Grad srlja u finansijsku propast, ostali su uzaludni. Odbornik NDS-a Sretko Đurković, koji je branio odluku o novom kreditu, svojom izjavom ušao je u istoriju lokalnog političkog beščašća:

„Ja da mogu, dod'o bih još jednu nulu ovdje. Nek' vraćaju djeca naša, nisu oni bolje ni zaslužili, vidjećete. Svi imamo djecu, nek' se bore.“

Kada se sve zbroji, u gradskom parlamentu u Doboju u prethodnih 100 dana nije donesena nijedna odluka kojom bi građanima i privrednicima život postao kvalitetniji, a upravo su im to obećavali predstavnici političkih stranaka uoči posljednjih lokalnih izbora, koji nisu spominjali povećanje svojih primanja, nove kredite i povećanje poreza na imovinu. Nova kreditna zaduženja i povećanje stope za oporezivanje nepokretnosti nije spominjao ni dobojski gradonačelnik Obren Petrović, predlagač navedenih odluka.

Brčko: Problem usvanja budžeta

Najviše aktivnosti u protekla tri mjeseca osim, naravno, usvajanja određenih zakonskih akata i neophodnih odluka, vlast u Brčko Distriktu je potrošila na pripremu novog prijedloga budžeta za 2013. godinu koji bi trebao biti usvojen do kraja ovog mjeseca, do kad je na snazi odluka o privremenom finansiranju. Upravo kod pripreme tog najvažnijeg finansijskog dokumenta, opozicija je uputila i najviše kritika prema vladajućoj koaliciji. Perica Burgić, poslanik Socijalističke partije –Penzionerske stranke RS u Skupštini Brčko Distrikta pojašnjava:

„Mnogo toga trebalo je da bude urađeno, a vas sada upravo zabavlja kreiranje ovog budžeta, i mimo Statuta, i mimo svih zakona Brčko Distrikta. Mi ćemo razmatrati mogućnost apelacije na ovaj budžet, ukoliko bude usvojen. Mnoge stvari su trebale da budu urađene, međutim, poslanici iz pozicije zabavili su se oko toga kako da ovolika sredstva razbacaju po mnogim kodovima na, za mene, nevažne stvari, odnosno na stvari koje bi trebalo da budu okosnica razvoja Brčko Distrikta u narednom periodu.“

Iako je i njegova stranka dio pozicije u Brčko Distriktu, Ivan Krndelj poslanik Hrvatske seljačke stranke nije u cjelosti zadovoljan onim što je vlast uradila u prvih stotinu dana svog mandata, između ostalog i zbog toga što je bilo problema unutar same vladajuće koalicije koja se na momente bavila sama sobom a ne rješavanjem problema stanovnika Distrikta.

Ivan Krndelj
Ivan Krndelj
„Očekivali smo puno brže rješavanje najbitnijih pitanja koja jesu uzrok nezadovoljstva građana – kad je u pitanju zapošljavanje, kad su u pitanju javne nabave, kad je u pitanju nadzor, kad su u pitanju uska grla, prije svega mislim na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, ured za upravljanje javnom imovinom itd. Tu još uvijek nema nekih konkretnih pomaka kroz neka zakonska rješenja. Žao mi je, jer je bilo dogovarano da se u ovih sto dana taj posao odradi. Umjesto da se pristupi implementiranju onog što je dogovoreno, bavimo se sami sobom i evo, kasnimo u svemu.“

Adem Ribić, poslanik Stranke za BiH i potpredsjednik Skupštine Brčko Distrikta ističe da je, s obzirom na ono kakvo je stanje u Brčko Distriktu pozicija zatekla nakon preuzimanje vlasti, u ovih proteklih stotinu dana ipak urađen ogroman posao.

„Iskreno rečeno, usporeni smo, problemi su ogromni. Ja moram priznati, neka javnost zna, pored svega, mi smo spremni maksimalno, maksimalno da izvršimo data obećanja našim građanima Brčko Distrikta, a na kraju kraja i da dokažemo građanima Brčko Distrikta da ćemo, i pored svih teškoća i opstrukcija, vrlo brzo doći obimne realizacije kapitalnog budžeta. To će na kraju krajeva i građani da vide i osjete taj boljitak.“
  • 16x9 Image

    Arnes Grbešić

    Novinarstvom se bavi od 1999. godine. Kao dopisnik RSE radi od 2001. godine. Sa Silvijom Brčić, koleginicom iz Livna, proglašen je 2004. za najboljeg reportera zajedničkog projekta RSE - Radio 27.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG