Dostupni linkovi

Desničarski prosvjed protiv antifašista


Prosvjed pred Hršakovom kućom, Foto: Index.hr

U Zagrebu se, na Titov rođendan, pred kućom nekadašnjeg partizanskog komandanta, Stjepana Hršaka, okupila skupina ekstremnih hrvatskih desničara optužujući Titovog partizana za ubojstvo dvadesetak katoličkih svećenika u svibnju 1945. godine. Sam Hršak i Savez antifašističkih boraca Hrvatske to opovrgavaju i upozoravaju na ponovo ojačani trend blaćenja Tita i antifašističkog pokreta u Hrvatskoj, uz sve grublje falsificiranje povijesti.

Oko dvadesetak članova i štovatelja ekstremne hrvatske desnice, više njih u crnim košuljama i s ustaškim znakovljem, okupilo se prijepodne, uz policijski nadzor, pred vilom na zagrebačkom Tuškancu u kojoj živi 90-godišnji partizanski komandant Stjepan Hršak i skoro puna dva sata ga prozivali da izađe, te optuživali Tita i partizane za zločine nad Hrvatima u svibnju i lipnju 1945. godine.

Predsjednik Hrvatskog pokreta Štit, Branko Stojković:
Umirovljeni partizani danas dobro žive i bezbrižno i za ništa nisu odgovorni. Stjepan Hršak, Simo Dubajić, Josip Manolić - osobno su sudjelovali u likvidacijama i ubojstvima Hrvata.


"Sa hrvatskih ulica tražimo brisanje Titova imena. Partizanska i Titova obilježja treba proglasiti zločinačkim. Komunističke vođe, koje su se ogriješili o zakon, treba izvesti pred sud. Umirovljeni partizani danas dobro žive i bezbrižno i za ništa nisu odgovorni. Stjepan Hršak, Simo Dubajić, Josip Manolić - osobno su sudjelovali u likvidacijama i ubojstvima Hrvata. Tražimo konačan obračun asa komunističkim režimom i prošlošću."

Ekstremna desnica je protiv partizanskog zapovjednika Hršaka već početkom devedesetih pokrenula sudski postupak i optužila ga da je odgovoran za ubojstvo dvadesetak katoličkih svećenika i bogoslova u lipnju 1945. godine na Macelju u Sloveniji, no postupak je obustavljen zbog nedostatka dokaza. Danas su najavili da u rujnu nastavljaju slična okupljanja pred kućama ostalih partizanskih funkcionera, od Josipa Manolića pa nadalje, koje smatraju odgovornima za zločine, a optuženim hrvatskim generalima Gotovini, Norcu i Branimiru Glavašu uputili su posebne brzojave potpore.

"Živo! Ovakve trebamo - poštene, pravedne."
"Za dom spremni! Borba se nastavlja!"
Poručujemo svima onima koji su okaljali i počinili ratne zločine - raznoraznim tovarišima, Burdušima, Mesićima, Sanaderima, Milanovićima i svima - njima će biti suđeno za veleizdaju.


Potporu skupu pružio je i umirovljeni hrvatski general iz Domovinskog rata, Ljubo Ćesić Rojs:

"Poručujemo svima onima koji su okaljali i počinili ratne zločine - raznoraznim tovarišima, Burdušima, Mesićima, Sanaderima, Milanovićima i svima - njima će biti suđeno za veleizdaju, a ovim ratnim zločincima koje oni odlikuju da ćemo mi pojedinačno podnijeti kaznenu prijavu. Stjepane Hršaku, ako treba, organizirat ćemo se svaki dan ovdje. Iziđi ako ti nisi počinio zločine i reci tko je poubijao 20 fratara franjevaca."

Rijetki prolaznici nisu se zaustavljali, a iz Hršakove vile nitko nije izišao niti ušao. Na skupu je pročitano Hršakovo pismo u kojem on odbacuje svaku krivnju za navedeni zločin. Skup je završen mirno, ironičnim uručivanjem takozvanog antiodlikovanja "velered Hude jame" zbog prikrivanja komunističkih zločina, i to hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću, predsjedniku Hrvatskog sabora Luki Bebiću, članu Saveza antifašističkih boraca Hrvatske, Ivanu Fumiću, i još nekolicini antifašista.

Fumić tvrdi da je partizanski komandant Stjepan Hršak nedužan i da je u Hrvatskoj na djelu grubo i teško falsificiranje povijesti:

"Veze nema čovjek sa tim ubojstvima, ama baš nikakve veze. To je jednostavno organizirani pokušaj diskreditiranja. Hrvatski nacisti žele sada na papiru dobiti rat. Tu se ujedinila i ekstremna desnica, desno krilo crkve i vladajuća stranka koja želi pred svake izbore homogenizirati tu desnicu, kako bi ona bila centar okupljanja svih tih desnih snaga i jedan organizirani trend napada na sve antifašističko - od mijenjanja ulica, rušenja spomenika, do falsificiranja biografije Tita i falsificiranja jama i žrtava. Ispada da smo mi pokrenuli II svjetski rat, a ne Hitler i Musolini."

Pogledajte komentare (18)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG