Dostupni linkovi

''Stiskom'' sunđera do čiste vode za piće


Čovek pije kontaminiranu vodu iz reke u pustinji Kolistan u Pakistanu
Antoan Blua (preveo Mihailo Rakić)

Kada se desi neka katastrofa ili prirodna nepogoda, šansa za preživljavanje je znatno umanjena bez čiste, pijaće vode.

Nakon razornog cunamija u Indijskom okeanu iz 2004. godine, interdisciplinarna grupa istraživača iz Australije, Malezije, Singapura i Sjedinjenih Američkih Država želela je da razvije jeftin i praktičan metod prečišćavanja vode.

Koje je njihovo rešenje? Sunđer u obliku gela koji, sa ugrađenim nanočesticama srebra, upija nečistu vodu, ubija bakterije u roku od nekoliko sekundi i time, jednim brzim stiskom, ''oslobađa'' čistu pijaću vodu.


Vilijam Kranc, gostujući profesor ''Centra za tehnologiju membrane'' na tehnološkom Univerzitetu u Nanjangu u Singapuru, dao je veliki doprinos ovoj studiji, a njegovi rezultati su nedavno objavljeni u naučnom časopisu ''Ekološka nauka i tehnologija''.

''Ovi kriogelovi ne samo da prečišćavaju vodu u smislu uklanjanja štetnih čestica i čine da ona izgleda dobro, već ubijaju i patogene materije – i to vrlo brzo.''

Kada je testiran protiv ešerihije koli i bacilus subtilis, dve vrste štetnih bakterija koje se najčešće pojavljuju nakon prirodnih katastrofa i nepogoda, gel je trijumfovao kao pobednik.

Nakon 15 sekundi u gelu, broj bakterija iz vode smanjen je od 100.000 do milion puta, zavisno od količine nanočestice srebra koja je stavljena u kriogel.

I to je, kako kaže Kranc, nešto što se slobodno može popiti:

''U smislu potrebe za čistom vodom, zbog raznih vrsta zagađenja vode nakon prirodnih katastrofa i nepogoda, ovo je više nego dobro rešenje.''

Kranc navodi da količina od samo tri grama gela može jednim stiskom apsorbovati i dezinfikovati pola litra vode. Takođe, koncentracija nanočestica srebra, za koje se odavno zna da imaju antibakterijska svojstva, opada do granica koje omogućavaju potpuno čistu i pitku vodu.

Nakon upotrebe, gel se za vrlo kratko vreme vraća u prvobitnu formu i može se upotrebljavati ponovo u narednih 20 puta.

Dr Danijela Marija Sirilo, šefica jedinice ''za pojavu bakterijskih patogena'' na ''San Rafael Institutu'' u Milanu, vidi veliki potencijal u ovoj vrsti gela kada se radi o operacijama spašavanja nakon prirodnih katastrofa i nepogoda:

''Kombinacija kriogela sa nivoom visoke poroznosti, vrlo dobrog mehaničkog svojstva upijanja vode i sposobnosti finog raspoređivanja nanočestica srebra, može biti vrlo obećavajući izum, u smislu mogućnosti prečišćavanja vode u vanrednim situacijama.''

Istraživači navode da bi jedna standardna doza gela mogla koštati oko 50 američkih centi, pa bi tako radnici za pružanje hitne pomoći vrlo, lako u mestima gde je voda zagađena, mogli da ih dostave izbacivanjem na ugroženo tlo iz vazduha.

Dr Sirilo, međutim, dodaje da će gel morati da se testira na patogene materije koje se nalaze u prirodi na licu mesta, kako bi bili sigurni da je on funkcionalan i u praksi.

Kranc ističe da istraživački tim trenutno razmatra Mjanmar (bivša Burma), Indoneziju i Tajland kao potencijalne države u kojima bi ovaj metod mogao biti testiran.
XS
SM
MD
LG