Dostupni linkovi

Dojčinović deportovan iz UAE u Srbiju


Kazali su da me nisu Ujedinjeni Arapski Emirati stavili na crnu listu već da je to bio zahtev neke druge Vlade: Stevan Dojčinović
Kazali su da me nisu Ujedinjeni Arapski Emirati stavili na crnu listu već da je to bio zahtev neke druge Vlade: Stevan Dojčinović

Urednik istraživačkog portala Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK Stevan Dojčinović nakon zadržavanja na aerodromu u Abu Dabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), poslan je jutarnjim letom nazad za Srbiju, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa u redakciji KRIK-a.

KRIK je saopštio da je Dojčinoviću, nakon što je sinoć redovnim letom iz Beograda doputovao u Abu Dabi, rečeno da je na „crnoj listi“ i da ne može da uđe u zemlju. Novinarka KRIK-a Bojana Jovanović rekla je za RSE da su Dojčinovića tada zadržali službenici na pasoškoj kontroli, da su mu uzeli pasoš i odveli ga do policije.

„Tamo su mu uzeli otiske prstiju i napravili su fajl. Čekao je pet sati pod policijskim nadzorom da vidi šta se dešava i da dobije bilo kakve informacije. Nakon pet sati, rekli su mu da je na ’crnoj listi’, da mu je zabranjen ulazak u zemlju, ali mu nisu dali jasno objašnjenje, nisu mu rekli ko ga je stavio na ’crnu listu’, jedino što su mu rekli jeste da to nisu uradile UAE“, rekla je Jovanović za RSE.

Ona dodaje da su Stevana Dojčinovića ujutru 18. decembra ukrcali na prvi let za Beograd. „I sada čekamo da se vrati i da vidimo da li je u međuvremenu dobio neke nove informacije o tome šta se dešava“, dodala je Jovanović.

Novinarka KRIK-a kaže da je Dojčinović u Abu Dabiju trebalo da govori na konferenciji Kancelarije Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala i da je trebalo da učestvuje u radu panela o suzbijanju prekogranične korupcije, pranja novca i organizovanog kriminala.

KRIK je prethodno na svom tviter nalogu u sredu ujutru objavio da je Dojčinović zadržan u Abu Dabiju.

OCCRP: Zabrinuti zbog pritvaranja novinara

Iz Projekta za istraživanje kriminala i korupcije (OCCRP) sapšteno je da su duboko zabrinuti zbog pritvaranja Stevana Dojčinovića.

“Ovo je nečuveno. Kada država koja je domaćin najvećoj svetskoj konferenciji o borbi protiv korupcije, uskrati ulazak novinaru koji je pozvan na konferenciju, to otvara ozbiljna pitanja o njihovoj posvećenosti", rekao je urednik OCCRP-a Dru Salivan.

Dojčinović je, kako navodi OCCRP, bio potvrđen kao govornik na panelu pod nazivom "Globalne pretnje i međunarodna saradnja: Novi pristupi u rešavanju prekogranične korupcije, pranja novca i organizovanog kriminala".

Rumunski istraživački novinar i jedan od ko-osnivača OCCRP-a Paul Radu je rekao da je Dojčinović godinama razotkrivao kriminalce i korumpirane političare koji ne priznaju granice, a onda je on, koji je o tome trebalo da govori javno, doslovno zaustavljen na granici.

“To je potpuno neprihvatljivo", rekao je Radu, prenosi OCCRP.

Salivan je prvi objavio vest o zadržavanju Dojčinovića na svom tviter nalogu gde je napisao da je Dojčinović „pritvoren u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u Abu Dabiju, odakle čeka deportaciju za Srbiju“. Urednik OCCRP-a je napisao da je Dojčinović trebalo da govori na konvenciji Ujedinjenih nacija o korupciji, a da mu je prilikom zadržavanja „rečeno da se nalazi na nekakvoj listi“.

Podsetimo da su u maju 2015. godine Dojčinoviću, novinaru i autoru knjige o optuženiku za šverc kokaina Darku Šariću, vlasti Rusije takođe nisu dozvolile ulazak u tu zemlju. Dojčinović je tada trebalo da održi predavanje na Fakultetu za žurnalistiku u Voronježu, ali je umesto toga zadržan u aerodromskom pritvoru i potom vraćen u Beograd, uz zabranu ulaska u Rusiju do 2020. godine. Nikada nije dobio nikakvo objašnjenje za takav postupak Rusije.

XS
SM
MD
LG