Dostupni linkovi

Stenogrami & kamenogrami: Bašar al-Dodik


Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija
Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija
O tome šta je predsjednik RS Milorad Dodik rekao ministru vanjskih poslova BiH Zlatku Lagumžiji u satirično zamišljenom telefonskom razgovoru prenosi naš kolumnista Predrag Lucić.

- Šta ima, Zlaja?

- A šta će imat?! Vrućina, vrućina i samo vrućina. Jedva je, brate, podnosim.

- A što ne probaš s ostavkom, pa da vidimo kako nju podnosiš?

- A što bih ja podnosio ostavku?

- Pa da ne budeš toliko nepodnošljiv. Ne podnosiš vrućinu, ne podnosiš ostavku, ne podnosiš ništa...

- Ne podnosim ja, Mile, ni tvoje glupe folove. Šta hoćeš, što me zoveš?

- Pa da podneseš ostavku, reko sam ti.

- Kome da je podnesem? Tebi?

- Ne moraš meni. Možeš i svojoj jaranici Hilari.

- Šta da joj kažem: „Gospođo Clinton, evo me nazvo Dodik iz Banja Luke da vam podnesem ostavku, pa ja, šta ću, poslušo...“?

- Pametnije bi ti bilo da slušaš mene nego nju. Tada bi brinuo o miru u svojoj kući, a ne o ratu u Siriji.

- A šta ti, matere ti, znaš o Siriji?

- Znam da si zloupotrebio svoj položaj i u Ujedinjenim nacijama glaso za rezoluciju o Siriji, a da za to nisi imo saglasnost Republike Srpske.

- A otkad je Republika Srpska članica UN-a pa da u New Yorku razbijaju glavu time šta vi u Banja Luci mislite o Siriji?!

- A otkad je Republika Srpska članica UN-a pa da u New Yorku razbijaju glavu time šta vi u Banja Luci mislite o Siriji?!

- Republika Srpska je, još uvijek, makar formalno, članica te vaše Bosne i Hercegovine i ne može Bosna i Hercegovina nikad i nigdje da izglasava ono sa čim se Republika Srpska ne slaže. Republika Srpska ne pristaje na takav ponižavajući položaj!

- Šuti, bolan, papak jedan genocidni! Kako te nije sramota?! Tamo režim ubija žene i djecu, a ti sad našo da na njihovoj krvi metanišeš o položaju te svoje genocidne tvorevine!

- Imate li vi u Teheranu ijednu riječ osim tog genocida?

- A imaš li ti za Sarajevo ijednu riječ osim Teherana?

- Imam, al nemam bolju.

- Skontali smo mi, Mile, tvoju podvalu, skontali. Ti si htio da mi glasamo protiv rezolucije o Siriji samo zato što je protiv nje glaso i Iran. Pa da poslije okolo pričaš: „Eto, šta sam vam ja reko?! Čisti Teheran.“

- Jao, gdje me nađe... A šta ti misliš: da ja ne znam da ste za rezoluciju glasali samo zato što ju je predložila Saudijska Arabija?

- Mi smo glasali za ono za što je glaso sav civilizovani svijet: za zaustavljanje nasilja i za osudu jednog krvoločnog režima koji ide prema svome zasluženom kraju. Pa vidio si da je i dojučerašnji Bašarov premijer prebjegao na stranu pobunjenika.

- Pusti me, Zlaja, s tom američkom propagandom. Samo čekam da na televiziji jave da se i Bašar pobunio protiv samog sebe i da je krenuo da ruši sopstveni režim.

- Pusti me, Zlaja, s tom američkom propagandom. Samo čekam da na televiziji jave da se i Bašar pobunio protiv samog sebe i da je krenuo da ruši sopstveni režim.

- Slušaj ti, Mile, te svoje Ruse koji negiraju činjenice o masovnim zločinima u Siriji, ko što i vi, skupa s njima, negirate Srebrenicu.

- Ne diraj se ti u Srebrenicu! Srebrenica se nalazi u Republici Srpskoj, a ne, ko što vaša štampa tvrdi, na nekoliko lokacija u Siriji! Te Srebrenica u Homsu, te Srebrenica tamo, te Srebrenica onamo... Toliko ste mi se popeli na glavu sa tom Srebrenicom, da sam krenuo da je tražim na karti Sirije.

- I jesi li je našo?

- Jasno da nisam.

- A šta bi da si je kojim slučajem našo? Tražio da Mladića puste iz Haaga i da umjesto njega za genocid u Srebrenici odgovara Bašar al-Asad?

- Vidiš, to ti nije loša ideja. Al šta ću kad je nisam našo... E, Zlaja, Zlaja, vajan si mi ti socijaldemokrata. Udružio se ti sa zapadnim kapitalistima koji organizuju haos u jednoj suverenoj državi samo zato što hoće da se dočepaju njene nafte.

- Ohladi, bolan, Mile, s tim šupljim pričama. Pa ne vode se ratovi samo radi nafte.

- Nego radi čega?

- Da niste i vi Srbi napali Bosnu i Hercegovinu zbog nafte?

- Prvo i prvo, mi nismo nikoga napali. Mi smo samo branili Jugoslaviju od Švaba, Amera, Vatikana, Turaka i Arapa koji su htjeli da je podijele i da u bivšoj Bosni i Hercegovini naprave džamahiriju.

- Šta, bolan, lupaš?! Kakvu džamahiriju?!

- Takvu ko što je kod vas u Teheranu. I kakva bi bila i ovdje u Banja Luci da se mi Srbi nismo organizovali i odbranili.

- A što bi, matere ti, Vatikan išo da pravi džamahiriju?

- Da napakosti Srbima.

- A što bi Amerikanci pravili džamahiriju? Da nije možda zato da bi mogli da je bombarduju pa da i ovdje naprave arapsko proljeće?

- Nismo mi te sreće.

- E, nećete ni bit! Nego objasni ti meni, Mile, kako se svim tim Amerikama, Vatikanima i ostalima dogodilo da krenu da naprave džamahiriju, pa umjesto džamahirije ispala Republika Srpska? Da i to nije zbog nafte? Imate, vala, više benzinskih pumpi nego sve članice OPEC-a zajedno.

- Imamo mi, Zlaja, i naftnih resursa. Rusi radili istraživanja, pa otkrili da Republika Srpska leži na moru nafte.

- Sad mi je jasno...

- Šta ti je jasno?

- Zašto ti opstruiraš naše pokušaje da se izborimo za naš dio jadranskog akvatorija koji
Hrvatska neće da nam prizna.

- Ajde reci i meni, pa da i ja znam.

- Zato što ste već dobili izlaz na more.

- Kakvo more?

- Crno, da ne može bit crnje.
  • Slika 16x9

    Predrag Lucić

    Rođen je 1964. u Splitu. Jedan je od osnivača i kreatora "Feral Tribunea" - glasila hrvatskih anarhista, protestanata i heretika.

XS
SM
MD
LG