Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Steinberg i Moratinos na balkanskoj turneji

update

Jim Steinberg
Zamjenik državnog sekretara SAD Jim Steinberg započeće 6. aprila balkansku turneju na kojoj će zajedno sa Miguelom Angelom Moratinosom, ministrom vanjskih poslova Španije koja predsjedava Evropskom unijom, posjetiti Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Kosovo.

Steinberg, koji je sa švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom predsjedavao neuspjepno završenim Butmirskim razgovorima bh. lidera o ustavnim promjenama u novembru prošle godine, će na susretima sa zvaničnicima triju zemalja potvrditi podšku američke administracije političkoj stabilizaciji i ekonomskom opravku regiona.

Steinberg će prvo posjetiti Sloveniju, nakon čega će mu se u Sarajevu pridružiti Moratinos.

Politički lideri u BiH trebali bi, kako je ranije najavljeno, sa Steinbergom i Moratinosom raspravljati o Madridskoj deklaraciji, koju je sačinila Španija kao predsjedavajuća Evropske unije.

Madridska deklaracija jedan je u nizu dokumenata kojim Evropska unija i američka administracija žele privoliti bosanskohercegovačke političke lidere na promjenu postojećeg Ustava.

Miguel Angel Moratinos
"Ne želimo da BiH zaostaje za partnerima u regionu. Ona zaslužuje da bude na istom nivou kao i drugi, i učinićemo sve što možemo da joj pomognemo,"
rekao je Steinberg na brifingu za novinare u State Departmentu prošle sedmice.

"Mislim da ja naročito važno da sve stranačke vođe u izbornoj godini imaju pozitivnu viziju njihove zemlje da bi se izbjegle podjele koje mogu usporiti napredak i da bi se uspostavili uslovi za daljnji napredak nakon izbora," rekao je Steinberg, koji je učestvovao i u pregovorima koji su vodili potpisivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine.

Komentirajući najavljeni susret koji bi se trebao održati 6. ili 7. aprila, član Predsjedništva BiH Željko Komšić je rekao da ne zna da li će Steinberg inzistirati na nekoj vrsti nastavka Butmirskog procesa koji je neuspješno završio.

"Ukoliko posjet bude vezan uz podršku euroatlantskom putu BiH, onda je on poželjan",
istaknuo je Komšić.

Steinberg je rekao da je ohrabren izjavama iz Srbije o shvatanju važnosti pune saradnje sa Haškim tribunalom:

"Mi očekujemo da Srbija učini svaki napor da se uhapse i isporuče u Hag preostali bjegunci Ratko Mladić i Goran Hadžić,"
rekao je Steinberg.

Što se tiče Kosova, SAD i EU žele da se ubraza proces integracije sjevera na kojem žive Srbi.

“Uprkos nekim formalnim razlikama, postoje neki zajednički interesi i važno je da sa radi na način koji neće stvoriti veću nestabilnost u regionu. Bićemo fokusirani na pragmatične načine saradnje i kako ih omogućiti i kako pojačati dijalog između Prištine i Beograda," rekao je Steinberg.
  • 16x9 Image

    Nedim Dervišbegović

    Producent za multimediju. Studirao medije, politiku i međunarodne odnose na Američkom univerzitetu u Rimu i Londonskom univerzitetu. Bivši dugogodišnji dopisnik Reutersa iz Sarajeva.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG