Dostupni linkovi

Stefanović: Ne želimo nikakav međudržavni sporazum


Šef pregovaračkog tima Srbije Borko Stefanović. 24. februar 2011.
Šef beogradskog tima u dijalogu s Prištinom, Borko Stefanović izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je rešenje za prelaze Brnjak i Jarinje blizu, ali da još uvek nije postignut konačan dogovor.

Srbija svakako neće potpisivati sporazum, kaže on, koji ima karakter međudržavnog akta jer ne priznaje nezavisno Kosovo.

RSE: Kako komentarišete izjavu šefice pregovaračkog ttima iz Prištine
Edite Tahiri, da je kosovska vlast spremna na zajedničko upravljanje delom granice i da to treba da se verifikuje međudržavnim sporazumom?

Stefanović: Još se nismo dogovorili oko konkretnog rešenja. Postoji nekoliko opcija, videćemo koja je povoljnija za nas. Ni jedno rešenje oko kojeg se dogovorimo za nas neće predstavljati bilo kakvo potvrđivanje međunarodne granice. Za nas ne postoji granica prema Kosovu i Metohiji, samo administrativna linija. Što se tiče postizanja nekog međudržavnog sporazuma, to ne dolazi u obzir zato što mi ne priznajemo takozvanu nezavisnost Kosovo. Sva rešenja će se postići kroz dijalog, s obzirom da kao što se vidi mi smo vrlo intenzivno razgovarali sa predstavnicima međunarodne zajednice oko regulisanja Jarinja i Brnjaka i tu se pokazuje da su ti razgovori ipak vođeni, a setite se da je sve vreme iz Prištine, pa čak i nekih evropskih krugova govoreno da od toga nema ništa, da se o tome ne priča. Prema tome, da li će ovo biti rešenje ili ne, zavisiće pre svega od toga da li možemo da se dogovorimo, da li možemo da dobijemo i mi i oni ono što je naš interes i da mi u toj situaciji imamo najbolje moguće rešenje i, naravno, ostaje da se vidi narednih dana.

RSE: Da li je suština tog novog rešenja, uz različite modalitete, integrisano kontrolisanje granica na severu Kosova?

Stefanović: Ne, to je samo jedna od mogućnosti. I ako to bude rešenje to sigurno neće biti integrisana kontrola granice jer za nas granice ne postoje. Viđenje administrativne linije od strane Prištine je njihovo viđenje, a naše viđenje je, kao što znate, dijametralno suprotno.

RSE: Da li ima nečeg spornog da EU bude jedan od garanta i potpisnika ovog sporazuma?

Stefanović: Ne, to ćemo videti u danima koji dolaze.

RSE: Da li je tačno da se razmatra mogućnost da se u petak krene sa nastavkom dijaloga?

Stefanović: Ja mislim da to neće biti u petak, ali će biti vrlo brzo.

RSE: Da li to znači da očekujete vrlo brzo da se postigne i dogovor jer je stav Beograda bio nastavlja se dijalog pošto se postigne dogovor o prelazima Jarinje i Brnjak?

Stefanović: Ne, stav Beograda je bio da se nastavlja dijalog nakon što imamo vrlo jasne obrise budućeg rešenja za Jarinje i Brnjak, što u ovom slučaju postoji, ali to ne znači da smo se mi dogovorili ili postigli punu saglasnost oko svega. Ima još da se razgovara.

RSE: Da li je realno da se iduće nedelje nastave pregovori, odnosno da se dođe do rešenja?

Stefanović: Mislim da će nastavak pregovora biti vrlo brzo.

RSE: Da li možete da mi kažete o kakvim modalitetima se radi?

Stefanović: Ne, već sam vam rekao sve što je potrebno.
Janjić: Dogovor samo uslov za skidanje barikada

Politički analitičar i koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić povodom predloga o zajedničkom upravljanju granicama kaže da je važno da je nađen prihvatljiv modalitet carinske kontrole na Jarinju i Brnjaku kako bi se nastavio dijalog.

Janjić dodaje da je nesaglasnost oko karaktera sporazuma između Beograda i Prištine nešto što prati pregovore Beograda i Prištine od početka. Potpisivanje sporazuma je samo kosovska želja, kaže Janjić.

“Može sporazum biti postignut tako što će zapisnik na koji će, na primer, svoj paraf staviti Kuper. Bitno je da je sporazum postignut. Od samog početka nije postignuta saglasnost oko toga kako će se formalizovati postignuti sporazumi. Da li u obliku pisanog ugovora, ili usmenog dogovora koji potvrđuje treća strana", navodi Janjić.

Na pitanje RSE da li to može da ugrozi konkretan dogovor, Janjić kaže:

"Ne. Taj dogovor je samo uslov za skidanje barikada”.
  • 16x9 Image

    Branka Mihajlović

    Novinarstvom se bavi od 1972. godine. Od 1995. do 2006. radi u Radiju Slobodna Evropa u Pragu kao novinar, od 2006. je dopisnik RSE u beogradskom birou.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG