Dostupni linkovi

Stefanović sa američkim kongresmenima o saradnji Beograda i Vašingtona


Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović
Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Stefanović sastao se u četvrtak, 5. avgusta, sa delegacijom Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, koju su predvodili kongresmeni Erik Svolvel i Šon Maloni, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Američki poslanici izrazili su nadu da će Srbija i SAD u narednom periodu podići saradnju na viši nivo u oblasti odbrane, ali i u svim oblastima od zajedničkog interesa, navodi se u saopštenju.

Svolvel i Maloni su pružili podršku ekonomskom napretku Srbije i dodali da Srbija „pozitivno utiče na ukupnu bezbednost u svetu, pre svega kroz učešće u multinacionalnim operacijama UN i EU“.

Stefanović je naveo da Srbija i Sjedinjene Američke Države imaju uzlazni trend bilateralnih odnosa, a da je njihov tradicionalno najperspektivniji deo saradnja u oblasti odbrane.

Kako je rekao, Srbija visoko vrednuje dosadašnju saradnju u vidu zajedničkih vojnih vežbi i obuka, kao i donacije američke strane za sistem odbrane Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Sastanku su prisustvovali su američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri i direktor Vojnoobaveštajne agencije, brigadni general Zoran Stojković.

Američki kongresmeni su ranije u toku dana razgovarali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

XS
SM
MD
LG