Dostupni linkovi

Fule: EU nije uticala na Đukanovićev odlazak


Štefan Fule na konferenciji za novinare u Briselu, 9. novembar 2010.
Štefan Fule na konferenciji za novinare u Briselu, 9. novembar 2010.

Razgovarao Dan Alexe (priredio Nedim Dervišbegović)

Evropski komesar za proširenje Štefan Fule rekao je u intrevjuu Radiju Slobodna Evropa da Evropska unija nije uticala na odluku premijera Crne Gore Mila Ðukanovića da se povuče.

Fule je rekao da je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala prioritet za zemlje kandidate i one koje to žele postati.

RSE: Da li je Evropska unije na bilo koji način uticala na odlazak premijera Crne Gore Mila Ðukanovića?

Fule: Ne, nismo. Evropska unija se ne bavi time da zemljama kandidatima i onima koje to žele postati govori kako da biraju svoje premijere, kako da organizuju izbore i tako dalje. Mi pratimo i naravno imamo mnogo toga za reći ako vidimo da se neki principi krše. Ali mi poštujemo odluku premijera. Kako sam razumio, on ostaje šef njegove partije. On je kao premijer doveo svoju zemlju do sticanja statusa kandidata i vjerujem da će novi premijer biti u stanju da ispuni sedam prioriteta koje je Evropska komisija naglasila u svom Mišljenju o Crnoj Gori, kako bi se omogućio početak pregovora, naravno na osnovu odluke zemalja članica.

RSE: Da li je odlazak Ðukanovića sa pozicije premijera na neki način povezan sa njegovom nemogućnošću da se pozabavi korupcijom?

Nije na meni da komentarišem sa čim jeste ili nije povezan odlazak premijera Ðukanovića. Ali činjenica da su zemlje članice odlučile da Crnoj Gori daju status kandidata, pokazuje, po mom mišljenju, da je premijer Ðukanović bio ne samo vrlo posvećen političar već i da je ostvario određeni napredak, posebno u odnosu na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ono što je po meni bilo vrlo važno je da se premijer Ðukanović, prije nekoliko mjeseci, lično obavezao da će se uspostaviti institucionalni i pravni okvir. Ono što nam sada treba, ali to se sada tiče novog premijera, jesu konkretni rezultati i sprovođenje ovih zakona.

Fule:

RSE: Da premijer Hrvatske (Ivo) Sanader nije tako naglo otišao, Evropska unija bi još uvijek sarađivala sa njim. Također, obzirom na sve optužbe koje su upućene na Ðukanovićev račun, zar se EU ne boji da mnogi političari iz regiona koje danas hvali zbog reformi i borbe protiv korupcije možda nisu pravi izbor za sardnju?

Fule: Mislim da je ono što je ovdje važno shvatiti sljedeći princip: ono što mi nastojimo u procesu proširenja je da pomognemo zemljama da se efikasno bore protiv korupcije i organizovanog kriminala, da uspostave vladavinu prava i nezavisno pravosuđe. I ako to tokom ovog procesa, kroz primjenu anti-korupcijskih zakona, pomogne da dođe do promjena, onda neka bude tako. Mi ovaj proces nikada ne bismo radili na drugi način, nikada ne bi govorili "sa ovim ćemo raditi, sa ovim nećemo." Proces proširenja je proces u kojem mi pokušavamo pomoći zemlji da dostigne viši nivo kako bi se mogla izboriti sa ovim problemom. Ali to takoder znači više standarde ne samo što se tiče borbe protiv korupcije već i u slobodi pravosuđa. Mi, kao i građani ovih zemalja, vjerujemo da ako se nešto desi, ako bivši političar ili i dalje aktivni političar bude optužen, da se to neće gurnuti pod tepih. S druge strane, da će on imati pošteno suđenje, gdje će sva njegova prava biti poštovana, prije svega da će biti osigurano njegovo pravo na pošteno suđenje sa nezavisnim sudstvom.

Želio bih da zemlje u regionu shvate da borba protiv korupcije nije samo važna, već da je ona prioritet u ovom procesu

RSE: Šta su, na polju proširenja, bila vaša najveća postignuća, a šta najveći neuspjesi u 2010. godini?

Fule: Mislim da je najveći uspjeh procesa proširenja, iza kojeg stoje stotine mojih kolega, i ovdje u Briselu ali i u delegacijama u zemljama kandidatima i onima koje to žele postati, to što smo prošle godine uspjeli unaprijediti kredibilitet procesa proširenja, a u isto vrijeme smo bili u mogućnosti približiti dosta zemalja samom procesu proširenja. Ako pogledate mišljenje Komisije o Albaniji i Crnoj Gori, ako pogledate upitnik koji smo dali Srbiji, ako pogledate na određeni napredak i očekivanja od razgovora Beograd-Priština, ili da su nakon izbora u BiH političari više pro-evropski i da prave koaliciju, kao i program ove koalicije, onda se ja osjećam prilično sigurno da se krećemo u pravom smjeru, uprkos ekonomskoj i finansijskoj krizi, koja značajno utiče na sve zemlje u regionu.

RSE: A što se tiče neuspjeha?

Fule: Što se tiče neuspjeha, bilo ih je mnogo. Želio bih da smo otvorili još jedno poglavlje sa Turskom, želio bih da je Albanija uspjela prevazići politički zastoj, želio bih da zemlje u regionu shvate da borba protiv korupcije nije samo važna, već da je ona prioritet u ovom procesu. Trebale bi takoder početi poduzimati neke konkretne korake i na taj način ojačati kredibilitet procesa.

XS
SM
MD
LG