Dostupni linkovi

File: Otvorimo vrata ka EU zajedno


Štefan File u Skupštini Srbije, 29. mart 2011.
Štefan File u Skupštini Srbije, 29. mart 2011.
Evropski komesar za proširenje Štefan File poručio je u utorak vlastima u Srbiji da je mišljenje Evropske komisije o kandidaturi Srbije savršena prilika da se pređe na sledeću fazu u pridruživanju, a to je mogući status kandidata, a možda i datum za početak pregovora.

Predstavnici vlasti u Beogradu uveravaju javnost, da su svesni da tempo kretanja ka Evropskoj uniji zavisi od njihovog učinka i poručuju da će Srbija do decembra imati sve argumente za otpočinjanje pregovora o članstvu.

“Molim vas, da nam omogućite da otvorimo sledeća vrata na putu ka Evropskoj uniji krajem ove godine. Otvorimo ova vrata zajedno!” poruka je Štefana Filea upućena poslanicima Skupštine Srbije, i u najkraćem, oslikava i suštinu njegovih razgovora sa beogradskim sagovornicima.

Priključenje Srbije porodici evropskih naroda je realno i taj cilj je na dohvat ruke, ali evropski komesar za proširenje poručuje da je za dobijanje pozitivnog mišljenja Evropske komisije o kandidaturi Srbije potrebno ispuniti političke kriterijume, što je od suštinske važnosti.

"Ta prilika vam se ukazala ove godine. Komisija je tu da vas usmeri i da pomogne. Dali smo vam mapu puta, naš poslednji izveštaj o napretku koji utvrđuje ključne oblasti koje je Vlada Srbije unela u akcioni plan i koje treba realizovati", kazao je komesar za proširenje.

Koliko će biti učinjeno i kojim će se tempom kretati ka Evropskoj uniji - zavisi isključivo od Srbije.

Njeni politički predstavnici su uvereni da će do decembra imati sve argumente za otpočinjanje pregovora o članstvu.

“Na tom putu mi ne očekujemo nikakve privilegije. Veoma dobro znamo da jedan takav status iziskuje duboke, brze i kvalitetne reforme i ja sam gospodinu Fileu u ime Vlade Srbije rekao da, kao što je bio slučaj sa viznoom liberalizacijom, ovaj ambiciozan sveubuhvatan Akcioni plan će Republika Srbija ispuniti. Mi ćemo u nedeljama i mesecima koji dolaze imati veoma snažan reformski zamajac i uspećemo da ispunimo sve izazove Akcionog plana", poručio je potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Na spremnost srpskih vlasti da ispune sve uslove neophodne za dobijanje statusa kandidata i pregovora za članstvo u Evropskoj uniji ukazao je i Ivica Dačić, potpredsednik Vlade i ministar policije, koji je s Fileom razgovarao o kontroli sprovođenja vizne liberalizacije, vladavini prava i posebno borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Mi smo spremni, ministarstvo unutrašnjih poslova, a siguran sam i drugi državni organi koji se bave ovim poslom, da s uspehom savladamo ne samo sve one kriterijume koji su pred nas postavljeni do dobijanja statusa kandidata nego i kasnije u procesu pregovora. Kao što znate iz iskustva drugih zemalja, to poglavlje jedno od najznačajnijih i najvažnijih, a za neke, možda, jedno od najbolnijih", naveo je Dačić.

Lopta u dvorištu Beograda

Pred srpskim vlastima je i donošenje nekoliko kompleksnih zakona, poput zakona o restituciji, javnoj svojini i finansiranju političkih partija, međutim, predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović veruje da će u narednim sedmicama i mesecima biti ispunjeni svi izazovi.
Štefan File i Boris Tadić, 29. mart 2011.

“Što se nas u Parlamentu tiče, veliki broj značajnih zakona je pred nama. Mi ih, naravno, možemo kvalitetno diskutovati i usvojiti, i ja sam uverena da ćemo taj cilj ostvariti. Smatram, prosto, ne da nismo smetnja, nego samo u neku ruku lokomotiva svih aktivnosti vezanih za EU”, ocenila je ona.

Među prioritetima na putu pridruživanja Srbije - reformi pravosuđa, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, promeni izbornog zakonodavstva, adekvatnom funckcionisanju nezavisnih regulatornih tela, utvrđivanju pravne sigurnosti i imovinskih prava, zaštiti ljudskih prava i sloboda, pomirenju i regionalnoj saradnji, Štefan File je posebno apostrofirao punu saradnju sa Haškim tribunalom.

"Saradnja sa Haškim tribunalom biće od ključnog značaja za zaključke u okviru mišljenja, kao i za odluku 27 država članica. U punoj meri primam k znanju snažnu privrženost rešavanju ovog pitanja na najvišem nivou. Iskreno se nadam da će ona dovesti do rezultata u veoma bliskoj budućnosti”, rekao je on.

Posetu Štefana Filea Beogradu Aleksandra Joksimović, iz Foruma za Međunarodne odnose, doživljava kao oblik ohrabrenja Srbiji na njenom evropskom putu.

Na naše pitanje – koliko su realne procene da je do kraja godine moguće ispunjavanje krupnih zadataka koji stoje pred ovdašnjim vlastima – Aleksandra Joksimović kaže:

“Bojim se da se uvek nedovoljno shvata ozbiljnost tog zadatka koji se nalazi pred Srbijom, i u tom kontekstu, Evropska unija pokušava svaki put da podseti Srbiju da je trenutno lopta u njenom dvorištu, da moramo intenzivno raditi i biti veoma posvećeni cilju koji smo samostalno sebi zacrtali, i da u tom smislu, neće biti odstupanja od strane EU. Znači, Srbija se ne sme ni jednog sekunda opustiti i mora intenzivno raditi na svim nivoima da bi ti tehnički, a i politički, uslovi bili ispunjeni u što kraćem roku.”
XS
SM
MD
LG