Dostupni linkovi

File: Spremni smo za pregovore sa Srbijom, Crna Gora za primer


Štefan File
Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je u utorak u Briselu da je Evropska komisija već sada spremna za pregovore o pridruživanju sa Srbijom i da će oni početi najkasnije u januaru. On je naglasio da tačan datum zavisi od zemalja članica.

“Ne želim da spekulišem da li je to manje ili više realno, to je na državama članicama. Ono što pokušavam da kažem jeste da će Evropska Komisija dati sve od sebe da ako članice odluče da to bude, na primer 19. decembar, mi moramo biti spremni i moramo uraditi domaći zadatak uoči međuvladine konferencije.”

File je nakon povratka iz Praga u Brisel, gde učestvuje u Konferenciji o proširenju, izrazio nadu da će preostala nerešena pitanja u BiH oko primene presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić Finci" biti rešena do kraja sedmice.

On je takođe naglasio da druge zemlje koje pretenduju na članstvo u EU treba da se ugledaju na Crnu Goru. Pregovori sa tom zemljom se nastavljaju i važno je da ono što se radi na ispunjavanja obaveza iz poglavlja 23 i 24 bude kompatibilno sa radom na terenu. "Znam da u to mnogi od vas sumnjaju," rekao je File.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom se sprovodi, početak je dobar, reforme su počele da se sprovode, istakao je on.

File je naglasio da tačan datum početka pregovora sa Srbijom zavisi od zemalja članica, ali da će Evropska komisija dati sve od sebe da, kada ta odluka bude doneta, sve bude spremno za održavanje međuvladine konferencije, koja označava početak pregovora. On je, na konferenciji o proširenju Unije rekao da su Beograd i Priština aprilskim sporazumom o normalizaciji odnosa ostvarili "istorijski proboj" na putu ka Evropi.

“Da li verujem da su normalizacija odnosa i proces pristupanja blisko povezani? Da, možete se kladiti da verujem! Vidim da proces pristupanja zapravo stvara pogodan okvir za rešavanje preostalih pitanja vezanih za normalizaciju. Uveren sam da će u predstojećim godinama normalizacija odnosa u kombinaciji sa procesom pristupanja, osnažiti poverenje Srbije i Kosova da se pozabave nekim, još osetljivijim problemima koji se nalaze na putu normalizacije odnosa”, rekao je Štefan File.

A šefica tima Srbije za pregovore sa Evropskom unijom Tanja Miščević rekla je da je Srbija spremna da punom brzinom krene u pregovore o pridruživanju.

"Osećam se kao da sam za volanom ferarija sa upaljenim motorom, koji tek što nije krenuo. Motor smo upalili otpočinjenjem procesa skrininga, a puno ubrzanje, ako je moguće, očekujemo do kraja ove godine, uz veliku pomoć i podršku Evropske komisije i država članica, i naravno posle procena dalje normalizacije odnosa."

Slovački šef diplomatije i zamenik premijera Miroslav Lajčak, takođe je upotrebio vožnju kao metaforu govoreći o evropskim integracijama zemalja Balkana.

„Jasno je da postoje brza traka i spora traka. 2013. godine su dve zemlje iz regiona – Srbija i Albanija su odlučile da iz spore trake pređu u brzu. Sve što je potrebno jesu politička volja, posvećenost i odlučnost. Ništa više od toga. Preostale dve države koje su zaglavljene u sporoj traci, Makedonija i BiH, trebalo bi da uče iz smelost političara iz Srbije, jer ako dogovor Beograda i Prištine bio moguć, onda me niko ne može ubediti da nije moguć dogovor o slučaju Sejdić – Finci ili o pitanju imena“.
  • 16x9 Image

    Ognjen Zorić

    Diplomirao novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu. U beogradski biro RSE dolazi u oktobru 2010. godine gde radi kao novinar, reporter, te uređuje i vodi dnevne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG