Dostupni linkovi

Rešeni nesporazumi o Statutu?


"Administrativni centar" Vojvodine-Novi Sad
"Administrativni centar" Vojvodine-Novi Sad
Statut Vojvodine očišćen od "tehničkih grešaka" stigao u Skupštinu. Naslov „Glavni grad Vojvodine“ ostaje, ali stav 1 glasi: „Grad Novi Sad je glavni, administrativni centar Vojvodine“.

Nakon dana iščekivanja, kada se već u skupštinskim kuloarima govorilo da se vojvodjanski statut izgubio na putu od Novog Sada do Beograda, ovaj dokument stigao je u zdanje Skupštine Srbije.

Poslanici medjutim, čak ni oni iz vladajuće koalicije, nisu mogli da govore o sadržaju ni izmenama. Nada Kolundžija, šefica poslaničke grupe Demokratske stranke:

“Još nismo dobili tekst Statuta. Onog trenutka kada ga dobijemo, onda ću moći da govorim o tome kao o zvaničnom tekstu, kada će moći da se govori I o njegovom sadržaju.”

Branko Ružić iz SPS-a bio je još škrtiji na rečima:

“Ja zaista kvalifikovano o toj temi ne mogu da govorim dok se konačna verzija ne distribuira poslaničkim grupama.“

Predlog Statuta Vojvodine povučen je iz procedure u Skupštini Srbije zbog „tehničkih grešaka koje su se potkrale”, pre svega, oko odrednice Novog Sada kao glavnog grada.

Odbor za propise Skupštine Vojvodine je ponovo razmatrao utvrđeni tekst Predloga statuta i utvrdio tehničke ispravke kojima je jasno definisano da je pravo građana na autonomiju ustavno pravo, jasnije definisana teritorija AP Vojvodine, položaj Novog Sada, kao glavnog, administrativnog centra AP Vojvodine.

Aleksandra Jerkov, poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine:

“Znamo da je naslov člana 10 ostao glavni grad AP Vojvodine I da se u tom članu daje definicija Novog Sada kao glavnog grada, i glavnog administrativnog centra, i sedišta pokrajinskih organa. Što se tiče drugih izmena ne znamo tačno koje su pošto naši poslanici nisu učestvovali ni u izmenama na samoj sednici Skupštine Vojvodine, a pogotovo ne u izmenama na Odboru za propise. Dok ne vidimo konačnu verziju Statuta nećemo moći da donesemo odluku s obzirom da ne znamo šta u njemu piše.”

ZAOKRUŽITI USTAVNU OBAVEZU

Ovo je treća verzija Statuta Vojvodine koja se dostavlja poslanicima. Zato Čedomir Jovanović, lider LDP-a kaže da je poražavajuća slabost i nemoć, pre svega, Demokratske stranke koja je usvojila Statut u Skupštini Vojvodine a onda tim dokumentom u republičkom parlamentu traži podršku za modernizaciju zemlje:
Čedomir Jovanović


“Očigledno je da je vladajuća koalicija, uz pomoć stranaka iz trougla Koštunice, Nikolića i Šešelja, politiku u Srbiji pretvorila u buvlju pijacu, u kojoj istovremeno stranke brane Srbiju od Vojvodine I Vojvodinu od Srbije. Tragično je da mi brže rušimo šengenske zidove nego one koje je Milošević 87/88 ili 89 počeo da diže ovde u Srbiji, deleći nas izmedju naroda, I unutar samog srpskog naroda.”

Zidovi, bilo Šengenski bilo Berlinski, bili su rado korišćeni kao metafora medju poslanicima Skupštine Srbije, doduše sa potpuno suprostavljenim poentama. Tako za radikale Statut ne treba ni da udje u skupštinsku proceduru. Aleksandar Martinović, poslanik SRS-a:

“Neverovatno je da oni koji čestitaju Nemcima na rušenju Berlinskog zida pre 20 godina sada prave berlinske zidove u Srbiji izmedju Vojvodine i ostatka Srbije. Čitava priča oko Statuta Vojvodine sada već počinje da bude smešna. Ona je tužna zato što je Statut protivustavan ali sad već počinje da bude smešna, sad ispada da su Novi Sad i Beograd hiljadama kilometara udaljeni pa na tom putu se gube statuti, zakoni, jedno piše u Novom Sadu, drugo stigne do Beograda i tako dalje.”

Nakon nedavnog dogovora premijera Srbije Mirka Cvetkovića i lidera LSV-a Nenada Čanka usvojen je Zakon o prenosu nadležnosti kao prateći akt Statuta Vojvodine. Onda se spekulisalo da je za Socijalističku partiju Srbije odrednica o glavnom gradu Vojvodine neprihvtaljiva, nakon čega su usledile izmene objašnjenje kao ispravljanje tehničkih grešaka.

Šefica poslaničke grupe Demokratske stranke Nada Kolundžija ipak negira da može doći do odugovlačenja usvajanja Statuta u Skupštini Srbije.

“Naš je interes da što pre zaokružimo tu ustavnu obavezu koja se zove usvajanje Statuta i Zakona o nadležnostima, i mi ćemo to uraditi u skladu sa činjenicom kog trenutka će poslanici dobiti ta dva akta, koliko je minimalno dana potrebno kako bi se upoznali sa tim aktom, kako bi zakazali tu sednicu", kaže Kolundžija.
XS
SM
MD
LG