Dostupni linkovi

Neizvjestan finiš statusne konferencije za Gotovinu i Markača


Ante Gotovina i Mladen Markač
Ante Gotovina i Mladen Markač
Na Haškom sudu održana je statusna konferencija u žalbenom postupku protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, osuđenih u prvom stupnju na 24, te 18 godina zatvora.

Žalbeno vijeće je obavijestilo kako još nije odlučeno o zadnjim podnescima obrane i tužiteljstva u vezi utvrđivanja alternativne kaznene odgovornosti dvojice generala u žalbenom postupku, ukoliko se utvrdi da nisu bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata protjerivanja civila srpske nacionalnosti.

Po reakcijama strana u postupku vidljivo je kako je zadnji u nizu podnesaka u očekivanju konačne presude dodatno raspirio strasti i očekivanja.

Branitelj Gregory Kehoe zatražio je od žalbenih sudaca da se bar odredi datum donošenja odluke o podnescima kojim bi Gotovina i Markač mogli biti oslobođeni ili osuđeni po različitoj osnovi od prvostupanjske presude.

Žalbeno vijeće je naime pozvalo tužiteljstvo da objasni – može li se generalima Gotovini i Markaču, u slučaju da se utvrdi da nisu krivi za nezakonite topničke napade ili da su bili članovi udruženog zločinačkog pothvata (kao što je to utvrđeno u prvostupanjskoj presudi) - pripisati alternativna krivnja na temelju preostalog dijela presude.

No, da odluka nije bezazlena te se još uvijek važe potvrdio mu je predsjedavajući sudac Theodor Meron.

„Gospodine Kihoe čim budem mogao nešto da Vam kažem to ću Vam prenesti. Budite bez brige, prenesti ću Vam to čim budemo nešto znali.“, odvratio je sudac.

Meron je tijekom statusne konferencije prethodno podsjetio kako je u podnesku na zahtjev sudaca tužiteljstvo navelo - kako se Gotovinu i Markača može osuditi po zapovjednoj odgovornosti, ako u žalbenom posupku padne optužba o udruženom zločinačkom pothvatu i njima kao članovima.

S druge strane obrane dvojice generala u svom su podnesku navele da ih se ne može suditi po zapovjednoj odgovornosti jer se ona uopće nije utvđivala u prvostupanjskom postupku.

„Dana 10.kolovoza 2012.godine gospodin Gotovina je predao podnesak u kojem osporava sudsku nadležnost Žalbenog vijeća da razmatra alternativne oblike kaznene odgovornosti. Dana 10.kolovoza 2012.gospodin Markač se pridružio podnesku gospodina Gotovine i odluka o podnesku biti će donesena blagovremeno.“, naveo je sudac Meron.

Konačna, drugostupanjska presuda, se inače prema dosadašnjoj praksi očekivala do kraja ove ili početkom iduće godine. No to je zbog cijele situacije neizvjesno budući da je obrana zatražila još jedno ročište za usmenu argumentaciju ukoliko Žalbeno vijeće donese odluku u korist tužiteljstva.

Inače, pravila Haškog suda nalažu da se u redovitim razmacima održavaju statusne konferencije na kojima optužene ili osuđene osobe imaju priliku izjasniti se o uvjetima u pritvoru, zdravstvenim problemima ili nekim drugim pitanjima, a prethodna je održana 23. svibnja 2012.godine.

Markač je naveo kako je nedavno imao ozbiljnu operaciju, da se još uvijek oporavlja, ali da mu je zdravstveno stanje dobro kao i zdavstvena skrb. Gotovina se ni ovom prilikom nije požalio ni na kakve zdravstvene probleme.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG