Dostupni linkovi

Etničko preduzetništvo statusom Srba


Nakon jučerašnjih razgovora u Beogradu predsjednik Srbije Boris Tadić, između ostalog, je saopštio kako je neprihvatljivo da Srbi u Crnoj Gori budu manjina, već da moraju biti autohtoni narod.

Predstavnici Srba u Crnoj Gori nemaju konsenzus o tome da li Srbi treba da ostvaruju prava kao konstitutivan ili manjinski narod, a Srpski nacionalni savjet već učestvuje u Vladinom savjetu za nacionalne manjine. Stoga se otvara pitanje da li poruka predsjednika Srbije obesmišljava napore dijela predstavnika Srba u Crnoj Gori koji žele manjinski status?

U Srpskom nacionalnom savjetu nijesu primijetili da je Predsjednik Srbije Boris Tadić do sada imao veliko interesovanje za status Srba u Crnoj Gori, te s toga potpredsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Mlađen Mićović kaže da Tadić nema pravi uvid u status Srba u Crnoj Gori:

Predsjednik Srbije Boris Tadić i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović susreli su se u Beogradu 18.aprila2009., Nakon njihovih jučerašnjih razgovora predsjednik Tadić je izjavio kako je neprihvatljivo da Srbi u Crnoj Gori budu manjina.
"Nijesam siguran da gospodin predsjednik Tadić ima potpun pregled kakva su prava Srba u Crnoj Gori. Gospodin Tadić ne gleda crnogorsku televiziju niti je upoznat sa crnogorskim školskim programom. Vjerujem da bi drugačiji rezon imao o položaju prava Srba u Crnoj Gori da ima prilike da se upozna sa stanjem Srba u Crnoj Gori. To je, u svakom slučaju, realno korektna izjava predsjednika Srbije jer dio Srba u Crnoj Gori smatra da treba da ima takav status. Svakako i mi iz Srpskog nacionalnog savjeta smatramo da treba da imamo takav status, ali realno ga nemamo i realno se borimo da ostvarimo prava za Srbe bez obzira da li će to neko cijeniti da li je to sa stanovišta manjine ili većine".

Gospodin Tadić ne gleda crnogorsku televiziju niti je upoznat sa crnogorskim školskim programom. Vjerujem da bi drugačiji rezon imao o položaju prava Srba u Crnoj Gori da ima prilike da se upozna sa stanjem Srba u Crnoj Gori.

Podsjetimo. Izjava Tadića o tome da je neprihvatljivo za Srbiju da Srbi u Crnoj Gori imaju status manjine dolazi nakon što su predstavnici Srpskog nacionalnog vijeća zahtijevali, i omogućeno im je, da participraju u Vladinom savjetu za nacionalne manjine. I propagirali su tezu da će status Srba biti kvalitetniji ukoliko koriste manjinska prava. Na pogubnost teze da Srbi u Crnoj Gori treba da ostvare prava kao manjina prva je upozoravala danas vanparlamentarna Naroda stranka čiji portparol Slaviša Guberinić postavlja pitanje da li će pojedini predstavnici Srba u Crnoj Gori poslušati predsjednika Srbije:

"Naravno da je to očekivana i razumna izjava gospodina predsjednika Srbije, očekivana i državnička teza jer je činjenica da Srbi u Crnoj Gori ne mogu biti nacionalna manjina s obzirom da je to državotvorni narod. Ono, na žalost, u šta ne vjerujem je da će prestati sa tom vrstom manipulacije nekih struktura u Crnoj Gori zato što se tu radi o klasičnom etničkom preduzetništvu, to je više nego jasno. Etničko preduzetništvo na žalost, sve više dobija na tendenciji u Crnoj Gori ne samo od onih koji sebe nazivaju autentičnim predstavnicima srpskog naroda nego i svih ostalih. Crna Gora je država građanska, svih građana i tako treba da ostane. Što se konkretno samih Srba tiče oni jesu državotvorni narod. Narodna stranka jeste prva to pokrenula i unijela u svoje stranačke akte i nikad neće odustati od te ideje. Sada ostaje da se vidi da li su stvarno oni koji nazivaju svoju matičnu državu Srbijom, spremni da poslušaju preporuku prvog čovjeka te Srbije koja ga je izbrala, koga su izabrali građani Srbije".

Cinično i uvredljivo zvuči i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koji se vajka i pravda da su se određeni Srbi bez pritiska vlasti opredijelili da budu manjina. Vujanović zaboravlja da je upravo on uz pomoć Fuada Nimanija, ministra za manjinska i ljudska prava, dozvolio nezakonite radnje prilikom formiranja srpskog manjinskog vijeća.

I u Novoj srpskoj demokratiji pozdravljaju stav predsjednika Srbije Borisa Tadića. Potpredsjednik Goran Danilović kaže da se radi o logičnom stavu jer su građani Crne Gore na prethodnim izborima potpuno odbacili tezu o Srbima kao manjini. Danilović krivi vlast u Crnoj Gori koja je omogućila dijelu predstavnika Srba u Crnoj Gori da koriste privilegije u Vladinom savjetu za nacionalne manjine:

"Cinično i uvredljivo zvuči i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koji se vajka i pravda da su se određeni Srbi bez pritiska vlasti opredijelili da budu manjina. Vujanović zaboravlja da je upravo on uz pomoć Fuada Nimanija, ministra za manjinska i ljudska prava, dozvolio nezakonite radnje prilikom formiranja srpskog manjinskog vijeća, a u minuloj izbornoj kampanji novac poreskih obveznika namijenjen navodnim srpskim projektima, trošen je po uputstvima za blaćenje Nove srpske demokratije i njenih čelnika. To je cinično, a uostalom, postavlja se pitanje ko je Vujanovića uopše ovlastio da u Srbiji, makar u formi informacije, otvrara pitanje Srba u Crnoj Gori. Mi moramo definitivno da saopštimo predstavnicima ove vlasti da na jedan nedopustiv i nezakonit način troše naš novac pokušavajući od nas da naprave nešto što mi ne želimo i ne možemo biti jer prosto to ne odgovara činjenicama. Srbi u Crnoj Gori su svoji na svome".
XS
SM
MD
LG