Dostupni linkovi

Vanredna vijest

State Department o međunarodnoj trgovini drogom


Američki State Department u petak je objavio godišnje Izvješće o kontroli međunarodne trgovine drogom u kojemu ocjenjuje da trgovina narkoticima u Meksiku i proizvodnja opijuma u Afganistanu predstavljaju veliku prijetnju nacionalnoj sigurnosti SAD-a.

Meksiko je izvor do 90 posto kokaina koji ulazi u SAD, te većine heroina, marihuane i metamfetamina, navodi se u izvješću. Ističe se da se meksičke vlasti bore protiv moćnih narko-kartela u zemlji, što je uzrokovalo porast nasilja s više od 7.000 ubijenih od početka 2008. godine.

Pomoćnik američke državne tajnice David Johnson kazao je na predstavljanju izvješća da se napori vlade predsjednika Felipea Calderona pokazuju učinkovitima, podržani velikom američkom pomoći u okviru tzv. Merida inicijative, administracije Georgea W. Busha.

"To što vidite je hrabra vlada predsjednika Calderona koja se sukobljava s tim narko-kartelima i ograničava im djelovanje. Oni se sukobljavaju i međusobno, a rezultat je nažalost znatna razina nasilja", rekao je Johnson.

State Department ističe da je u Afganistanu smanjen uzgoj opijumskog maka za 19 posto u 2008. nakon dvije godine rekordne proizvodnje, zahvaljujući lošem vremenu, padu cijene i poboljšanoj upravi u nekim pokrajinama.

Po Johnsonovim riječima, broj pokrajina u kojima se ne uzgaja opijumski mak povećan je s 13 na 18 u 2008., no potrebno je energičnije vodstvo vlade u Kabulu na suzbijanju korupcije i trgovine opijumom, jer se time financiraju pobunjenici.

Afganistan - Policija je 17. maja 2008. zaplijenila 205 kilograma droge

Talibani i druge antivladine snage u Afganistanu ubiru od 50 do 70 milijuna dolara godišnje od farmera koji proizvode opijum, navodi State Department.

U izvješću se izdvaja 20 zemalja, uključujući Afganistan, Meksiko i Pakistan, kao glavne proizvođače i tranzitne točke za trgovinu drogom.

Od tih zemalja Bolivija, Venezuela i Mianmar se kritiziraju zbog neuspjeha da pristupe međunarodnim sporazumima za borbu protiv trgovine narkoticima.

U zasebnom dijelu izvješća, oko 60 zemalja, uključujući i SAD, spominje se kao dom financijskih institucija koje su uključene u transakcije pranja novca za narko-trafikante.

Hrvatska kao tranzitna točka

Hrvatska se u izvješću spominje kao tranzitna točka, kroz koju se droga krijumčari kopnom i morem, ali su "najznačajnije zaplijene, posebno kokaina, povezane s pomorskim prijevozom".

Ističe se da hrvatska policijska, carinska i pravosudna tijela aktivno surađuju sa svojim pandanima u SAD-u, Europskoj uniji i regiji u borbi protiv krijumčarenja narkotika.

MUP RH izvijestio je o uspješnoj i djelotvornoj suradnji s dužnosnicima američke agencije DEA, FBI-a, SOCA, Interpola, UNODC-a i drugih agencija za borbu protiv droge, navodi se. Također se spominju političke inicijative vlade kao što su Nacionalna strategija i Akcijski plan za borbu protiv zlouporabe droga, uz ocjene da se radi o sveobuhvatnoj strategiji usklađenoj sa strategijom EU. Navodi se i uspostava mreže od centara za prevenciju ovisnosti u svim županijama i Zagrebu, te promjene Kaznenog zakona s povećanim kaznama za posjedovanje i prodaju druga.

Hrvatska se u izvješću spominje kao tranzitna točka, kroz koju se droga krijumčari kopnom i morem, ali su "najznačajnije zaplijene, posebno kokaina, povezane s pomorskim prijevozom"...

U dijelu koji govori o biletaralnoj suradnji SAD-Hrvatska na tom planu, koju predvodi agencija DEA ističe se da je "u 2008. godini ostvaren mjerljiv napredak u kooridnaciji hrvatskih policijskih istraga izvan njezinih granica". Kao primjer hrvatske spremnosti za suradnju s drugim policijama, ističe se organiziranje uspješne međunarodne konferencije u Zadru o suzbijanju trgovine narkoticima u jugoističnoj Europi.

State Department dodaje da se i u 2009. godini nastavlja suradnja s Hrvatskom kroz programe ICITAP i EXBIS na obuci i savjetovanju hrvatskih snaga reda u aktivnostima u borbi protiv trgovine drogom. Također se nastavlja suradnja s Carinskom upravom kroz program EXBS za jačanje granične sigurnosti.

U dijelu izvješća o pranju novca od trgovine drogom, nema posebnog izvješća o Hrvatskoj jer se ona ne ubraja među zemlje koje su predmet zabrinutosti, već u one u kojima se samo prati postojeće stanje.

(Izvor: Hina)

XS
SM
MD
LG