Dostupni linkovi

Šef UNRWA-e trebao bi moći da uđe u Pojas Gaze, ističe State Department


Philippe Lazzarini, Ženeva, 10. januara 2019.
Philippe Lazzarini, Ženeva, 10. januara 2019.

Šef agencije UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA) Philippe Lazzarini i drugo osoblje UN-a trebali bi moći da posjete područja djelovanja agencije, uključujući Gazu, rekao je novinarima zamjenik portparola američkog State Departmenta, Vedant Patel.

Patel je kazao da ne može da komentariše zašto Lazzariniju nije dopušten ulazak pošto su UNRWA i Egipat rekli da je Izrael u ponedjeljak zabranio šefu UNRWA-e ulazak u Pojas Gaze.

"Stava smo da bi oni trebali moći da posjete područja djelovanja UNRWA-e, uključujući i Gazu", rekao je Patel na redovnom brifingu za novinare u Washingtonu.

"Mi ćemo nastaviti da sarađujemo sa vladom Izraela kako bismo brzo i efikasno odobrili sve tražene vize za radnike UN-a i nevladinih organizacija", istakao je, piše Reuters.

Patel je rekao da je slobodno kretanje međunarodnih radnika ključni dio humanitarnog odgovora u Gazi, gdje je stanovništvo na rubu gladi nakon što je Izrael pokrenuo vojnu operaciju kao odgovor na smrtonosne napade Hamasa, organizacije koju su Sjedinjene Države i Evropska unija označili za terorističku.

'Nemamo šta jesti': Iftar u Gazi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Washington, najveći donator UNRWA-e, pauzirao je finansiranje agencije u januaru, nakon što je Izrael optužio 12 od 13.000 zaposlenika agencije u Gazi za učešće u napadima 7. oktobra 2023. godine.

Sjedinjene Države svejedno smatraju da je humanitarni rad UNRWA-e neophodan.

XS
SM
MD
LG