Dostupni linkovi

Mostar: Stari most (ni)je pomirio dvije obale


Stari most u Mostaru
Stari most u Mostaru
Stari most u Mostaru, nakon što je obnovljen na ljeto 2004., nije uspio pomiriti dvije strane u tom gradu, ocjena je većine analitičara. No, ipak, ako se stanje u još uvijek podijeljenom Mostaru uporedi sa situacijom u nekim drugim gradovima, onda se može reći kako je simbol tog grada - Stari most, ipak, uspio u toj svojoj, simboličkoj funkciji.

Devetog novembra u Mostaru je obilježeno 19 godina od rušenja Starog mosta sa artiljerijskih položaja Hrvatskog vijeća obrane. Ipak, i ove godine ta godišnjica obilježena je samo u većinski bošnjačkom, istočnom dijelu grada i uz prisustvo zvaničnika iz bošnjačkog naroda. Zato se još jednom nametnulo pitanje: da li je Stari most - čija je obnova bila zajednički projekat svih naroda u BiH, te prijateljskih zemalja - uopće uspio u svojoj ulozi spajanja dviju obala i pomirenja naroda tog ratom podijeljenog grada?

Komentator Faruk Kajtaz smatra kako je problem u tome što Mostar još nije ni izašao iz osnovne krize - a to je kriza identiteta grada i njegovog političkog uređenja:

„Stari most to nije mogao riješitit, niti je riješio. On je dobrim dijelom relaksirao atmosferu u mostaru, ponudio neku viziju normalnijeg, drugačijeg života, otvorio turističke perspektive, ali delako od toga da je ona na neki način mogao riješiti bilo kakvu političku krizu.“

Umjetnik, arhitekta i političar Marin Topić kaže kako Mostar jeste normalniji, ali se ne može reći da je jedinstven grad i da savršeno funkcionira:

„Mostar živi u jednom mrtvilu kao i čitava BiH. Nažalost, Mostar je i simbol BiH.“

Višestruki poslijeratni šampion skokova sa Starog mosta Samir Zukanović ističe kako se ništa nije ostvarilo od pompeznih najava o pomirenju u vrijeme ponovnog otvaranja tog simbola Mostara:

„Mislim da je to najviše u glavama ljudi, prije svega političara, pa onda i običnog naroda koji bitiše na ovim prostorima.“

Ipak, odgovor na pitanje je li Stari most ponovo ujedinio grad zavisi od toga s kim se Mostar upoređuje, kaže sociolog Ivan Vukoja:

Ako se usporedimo sa Belfastom u Sjevernoj Irskoj ili Kosovskom Mitrovicom, onda možemo reći da je situacija u Mostaru znatno bolja od onoga što sam naveo, ali ako se uspoređujemo s onim stanjem koje je bilo u prijeratnom Mostaru, onda možemo reći da ta funkcija spajanja ili povezivanja nije u cijelosti uspjela.“

O tome je li Stari most pomirio dvije strane, Mostarci koje smo anketirali govore:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG