Dostupni linkovi

Dodeljeni ugovori o kupovini 60 stanova izbeglicama u Beogradu


Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić dodeljuje ugovore za stan izbeglim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, Beograd, 20. jun 2022.
Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić dodeljuje ugovore za stan izbeglim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, Beograd, 20. jun 2022.

Na Svetski dan izbeglica, 20 juna, u Beogradu je Komesarijat za izbeglice i migracije dodelio ugovore o kupovini stanova za 60 izbeglih porodica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje imaju prebivalište na teritoriji Grada Beograda.

Kako stoji u saopštenju Komeserijata, sredstva za kupovinu stanova, obezbedio je Fond Regionalnog stambenog programa koji u Srbiji sprovodi Komesarijat za izbeglice i migracije, a najveći donator je Evropska unija.

Na događaju u Skupštini grada Beograda, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru Grada Beograda Dušan Kovačević rekao je da do sada 6.348 porodica zbrinuto, te da će sredstva za ovaj projekat biti na rapsolaganju do juna 2023. godine.

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić podsetio je da je Komesarijat do sada zbrinuo stambeno više od 25.000 raseljeničkih i izbegličkih porodica.

"Samo u Beogradu rešeno je stambeno pitanje za 4.198 porodica. Dodatno smo ekonomski osnažili više od 22.000 porodica da započnu svoj posao. Nastavićemo da radimo i zbrinjavamo sve dok ima onih koji su u potrebi", rekao je Cucić.


Kako je istaknuto, Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Predstavnica UNHCR-a u Srbiji Stefani Krauze istakla je da u svetu trenutno ima više od 100 miliona izbeglica, kao i da je za sve njih neophodno neko rešenje.

"Za sve njih regionalni program predstavlja jedan doprinos u resenju problema. Jako sam impresionirana strpljenjem koje ste pokazali, drage izbeglice", rekla je Krauze obraćajući se prisutnim porodicama.

Projekat se sprovodi uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

XS
SM
MD
LG