Dostupni linkovi

Uoči izbora u Crnoj Gori, ponovo o aferi funkcionerskih stanova


Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović. Podgorica, 4.oktobar 2022.
Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović. Podgorica, 4.oktobar 2022.

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović je saopštio 21. oktobra da je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) podnio krivičnu prijavu protiv više poslanika i funkcionera bivše vlasti "zbog pričinjene višemilionske štete državnom budžetu nezakonitom dodjelom stambenih kredita".

On je ustvrdio da je prethodna vlast Demokratske partije socijalista (DPS) i njihovih koalicionih partnera, koja je izgubila izbore 2020.godine, pokušala da sakrije podatke o dodjeli stambenih kredita.

Abazović tvrdi da je bivša DPS Vlada Duška Markovića odlučila da se unište svi tonski zapisi sa sjednica Komisije za dodjelu stanova od 2010. do 2020. godine.

Dodao je da je Komisija donijela odluku da podaci o tome budu dostupni tek nakon 30 godina, te da je iz Vlade nestalo 60 registratora sa podacima o dodjeli kredita.

On je najavio da će tokom dana početi objavljiviti 500 imena onih koji su dobili stambene kredite i da će među njima biti i mnogi koji su ih, kako je rekao, dobili po zakonskoj proceduri.

Abazović je kazao da je iz civilnog sektora 2018. podnijeta slična inicijativa SDT-u, ali je bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić odbacio kao neosnovanu, te da je sada pokrenut novi postupak jer ima "na stotine novih dokaza".

Organizacija Alternativa Crna Gora iz Nikšića je na svom Fejsbuk nalogu potvrdila da su oni sličnu inicijativu podnijeli prije tri godine, uz ocjenu da je za dvije godine od kada je na vlasti, Abazović samo "uspio da podnese već podnešenu prijavu".

A iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) su ocijenili da Abazović nastavlja da politizuje borbu protiv korupcije.

"Više puta smo tražili da podaci o svim podijeljenim stanovima i kreditima budu objavljeni, jer građani imaju pravo da znaju kako se troši njihov novac. Premijer Abazović je to konačno učinio tek uoči lokalnih izbora, čime je nastavio da politizuje borbu protiv korupcije", naveli su na Tviteru.

Podsjetimo, u aprilu 2021.godine je direktorica MANS-a Vanja Ćalović i tadašnja članica "Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou" saopštila da je prethodna vlast DPS-a za poslednjih deset godina iz državnog budžeta utrošila oko 25 miliona eura na riješavanje stambenih pitanja 175 javnih funkcionera i 405 nižih činovnika.

Na konferenciji za medije tog savjeta, na kojoj je prisustvovao i Abazović kao tadašnji potpredsjednik Vlade, tada su objavljena i neka od dokumenata o dodjeli stanova pojedinim poslanicima i funkcionerima, te sudijama i tužiocima.

S obzirom da njegova objava o krivičnoj prijavi dolazi dva dana uoči lokalnih izbora, novinari su pitali Abazovića da li je ona uslovljena izborima.

"Ovo jeste politička priča, ali mora dobiti sudski epilog", odgovorio je Abazović.

Lokalni izbori u glavnom gradu Podgorici i još 13 opština su zakazani za 23.oktobar.

Nakon trodecenijske vlasti, DPS je smijenjen na izborima 30. avgusta 2020, a nova vlada premijera Zdravka Krivokapića izabrana krajem te godine glasovima prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta, Demokrata i Građanskog pokreta URA.

Krivokapićeva Vlada je pala nakon godinu i po, a nova manjinska Vladu premijera Dritana Abazovića je trajala svega 113 dana prije nego joj je izglasano nepovjerenje u Parlamentu 20.avgusta, i još uvijek je u tehničkom mandatu.


XS
SM
MD
LG