Dostupni linkovi

Strategija SAD za Afganistan na istom kursu


Stanley McChrystal uoči sastanka s Barackom Obamom u Bijeloj kući, 23 jun 2010
Stanley McChrystal uoči sastanka s Barackom Obamom u Bijeloj kući, 23 jun 2010
Zapovjednik je novi, ali strategija ista, kazao je Barack Obama kada je objavio odlazak generala koji se smatra jednim od sukreatora američke vojne strategije u Afganistanu.

“Prihvatio sam ostavku generala Stanleya McChrystala. Učinio sam to s žaljenjem, ali i uvjerenjem da je to dobra stvar za našu misiju u Afganistanu, za našu vojsku i našu zemlju”, kazao je Obama.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen također je prihvatio McChrystalovu ostavku i kazao da multinacionalne snage nastavljaju obavljati svoje zadaće.

“Afganistanski narod ne treba sumnjati u to da nastavljamo našu misiju u partnerstvu s njima. I dalje radimo na zaštiti Afganistanaca i izgradnji Afganistanskih snaga sigurnosti. Ostajemo sve dok ne obavimo svoj posao”, istaknuo je prvi čovjek Atlantskog saveza.

General Petraus je bio je zapovjednik američkih snaga u Iraku. Iskusan je vojnik, aktualni glavni zapovjednik Centralnog štaba američke vojske. Nova pozicija je niža od one koju sada ima, ali predsjednikov izbor se ne odbija.

Nejasan istup čovjeka od povjerenja

Poznat je kao čovjek željezne discipline. Analitičari ističu da taj izbor pokazuje da je predsjednik Obama odlučan ne odstupiti ni centimeter od svojih namjera i najava o tome koliko će još američke snage ostati u Afganistanu.

To potvrđuje i Steven Clemons, direktor Američkog strategijskog programa

”Nema promjene osnova strategije. Točno su poznati zadaci iimenovanje novog zapovjednika to neće promijeniti”, kaže on.

Clemons smatra da je McChrystal zaslužio da bude smijenjen zbog, kako kaže, “toksične kulture” koju je stvorio među svojim ljudima.

I dalje ostaje nejasno zašto je McChrystal koji je uživao ogromno povjerenje Baracka Obame odlučio novinaru časopisa Rolling Stone iznijeti svoje privatno mišljenje o nekim članovima administracije, među kojima i o potpredsjedniku Joe Bidenu i tako uništiti svoju sjajnu vojnu karijeru.
XS
SM
MD
LG