Dostupni linkovi

Stanje javnih finansija zahteva mnogo ozbiljnije mere


Ilustracija
Finansije Srbije, u veoma su lošoj poziciji – upozoravaju i Međunarodni monetarni fond i Fiskalni savet Srbije. I međunarodno i domaće telo ukazuju na visok fiskalni deficiti i rast javnog duga, kao i na izveznost nastavka takvog trenda ukoliko se fiskalna politika pod hitno ne promeni.

Izjava prvog vicepremijera Aleksandra Vučića, da mu je ekonomija Srbije noćna mora, čini se, nije bez osnova. Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta Srbije, tela koje ocenjuje kredibilitet fiskalne politike zemlje, upozorava da „podaci pokazuju da je stanje javnih finansija Srbije veoma, veoma loše“.

Zbog toga je, navode u Savetu, neophodno što pre usvojiti rebalans budžeta, koji će morati da sadrži i mere za kontrolu penzija i plata u javnom sektoru. Istovremeno se ukazuje i da je Srbija, nedovoljnim smanjenjem deficita i odlaganjem reformi, ponovo došla u opasnu poziciju kada je moguća kriza javnog duga.

Zbog svega toga, kaže Petrović, stanje javnih finansija u Srbiji zahteva mnogo ozbiljnije mere od onih koje je su vlasti predložile, odnosno, rebalans je potrebno napraviti odmah.

„Kao odgovor na to, neophodno je značajno smanjivanje deficita ili kontrola deficita u 2013. a to je moguće učiniti jedino sa rebalansom budžeta. Znači, ove predložene mere Vlade, ni približno nisu dovoljne da se deficit i dug stave pod kontrolu, te smatramo da treba ozbiljnije zarezati, u rashode pre svega, a to je moguće učiniti jedino sa rebalansom budžeta. Paralelno sa tim, treba početi sa sprovođenjem strukturnih reformi koje se odlažu, a te reforme su penzijske reforme, smanjenje zaposlenosti u javnom sektoru i tako dalje... Ako se i sada odlože, ponovo ćemo kroz pola godine ili godinu dana doći u sličnu situaciju kada ćemo ponovo morati da posežemo za kratkoročnim merama“, rekao je Petrović

Fiskalni savet dalje ocenjuje da se planirana fiskalna politika za 2013. godinu neće ostvariti i da će fiskalni deficitu u ovoj godini, umesto planiranih 3,6 odsto bruto društvenog proizvoda, premašiti i 5,5 procenata, i to čak i sa posebnim merama za smanjenje deficita.

Ocenjeno je i da će javni prihodi do kraja godine biti manji od planiranih za oko 80 milijardi dinara (oko 720 miliona evra), od čega je veliki deo, kako navode, posledica lošeg planiranja budžeta.

Knjiženje ispod crte

Član Saveta, Vladimir Vučković ukazuje na još jedan, dodatni problem, kada je u pitanju praćenje rashoda države.

„Rashodi koji se, kako se to kaže, „knjiže ispod crte“. Time ćemo se pozabaviti i videti da li je metodologija ministarstva (finansija) najispravnija. To je, nekako, u sivoj zoni. Dakle, država se zadužuje, prema metodologiji to ne ulazi direktno u rashode, a suštinski se plaćaju neke obaveze i neke docnje i različite potrebe – od Železare Smederevo, preko dugova za lekove, do dokapitalizacije banaka... Tako da, nekako se to ne vidi u rashodima, a suštinski će opteretiti buduće budžete i de-facto predstavlja opterećenje za javne finansije“, kaže Vučković

Predsednik Fiskalnog Saveta, Pavle Petrović, podseća da još nisu pokrenute reforme na koje su ukazivali ranije, a koje je bilo neophodno sprovesti kako bi se državne finansije dovele u red. Savet zato, ponovo apeluje da se te preporuke uvaže.

„Šta to znači? Doneti zakone, planove o penzijama, o zapošljavanju, o subvencijama i tako dalje, da bi se razultati ovog puta osetili negde početkom 2015. godine. Ako se to i sada ispusti, onda ćemo mi 2015. godinu dočekati opet kao i sada – znači kontrolišemo plate i penzije, dođe budžet za 2015. godinu, nismo danas pokrenuli reforme da bi dobili uštede tada i onda šta radite – ponovo kontrolišete ono što vam je pod rukom“, rekao je Petrović

Istovremeno se, o stanju finansija Srbije, oglasio i Međunarodni monetarni fond koji u svom preliminarnom izveštaju ocenjuje da je neophodna održiva fiskalna konsolidacija kako bi se postigla stabilnost javnih finansija.

Niži prihodi od oporezivanja, budžetska potrošnja van planirane i trenutna budžetska politika rezultovali bi fiskalnim deficitom iznad osam odsto bruto domaćeg proizvoda i rastom javnog duga iznad 65 odsto u 2013. godini, upozorio je MMF.
  • 16x9 Image

    Ognjen Zorić

    Diplomirao novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu. U beogradski biro RSE dolazi u oktobru 2010. godine gde radi kao novinar, reporter, te uređuje i vodi dnevne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG