Dostupni linkovi

Juncker: Veće jedinstvo EU, vojne snage i odupiranje populizmu


Juncker poručio je da blok treba da kreće ka većem jedinstvu
Juncker poručio je da blok treba da kreće ka većem jedinstvu

U godišnjem obraćanju Evropskom parlamentu, predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker poručio je da blok treba da kreće ka većem jedinstvu iako je suočen sa sve većim opiranjima ideji centralizacije od strane Brisela.

Uvjeren je da Brexit neće urušiti Evropsku uniju. Britaniji je, pak, poručio da ne može očekivati pristup slobodnom tržištu EU bez slobodnog kretanja ljudi i roba

Juncker je, takođe, pozvao na formiranje zajedničkih vojnih snaga EU, ideje iza koje, kako je prije dva dana, objavljeno stoje Francuska i Njemačka.

EU nije ugožena zbog odluke Velike Britanije da napusti uniju, poručio Juncker
EU nije ugožena zbog odluke Velike Britanije da napusti uniju, poručio Juncker


"Dozvolite mi da kažem ovdje i danas da poštujemo i u isto vrijeme žalimo zbog britanske odluke da izađu, ali EU kao takva nije ugrožena", poručio je Juncker poslanicima Evropskog parlamenta u godišnjem obraćanju medijima nazvanom "State of the EU" (Stanje EU).

Šta predstoji pred blokom

"Sljedećih 12 mjeseci su odlučujući, ako želimo da obnovimo našu uniju. Ako želimo da prevaziđemo razlike između Istoka u Zapada koje su se otvorile posljednjih mjeseci. Ako želimo da pokažemo da možemo biti brzi i odlučni u stvarima koje su zaista važne, ako želimo da pokažemo svijetu da je Evropa još uvijek snaga sposobna da nas ujedini, moramo na tome da radimo", naglašava Juncker.

Britaniji je još jednom poručio da bi rado vidjeli njihov brz izlazak iz EU.

"Željeli bismo da vidimo zvaničan zahtjev britanske Vlade da bi Brexit bio aktiviran što je prije moguće, tako da možemo preduzeti određene korake kojima treba da se okonča neizvjesnost, tako da bi odnosi sa Velikom Britanijom, koji moraju ostati prijateljski mogli dobiti novi oblik", rekao je.

"To znači da će neograničen pristup tržištu EU biti moguć samo za one koji prihvate slobodan pristup za ljude i robe. Ne može biti pristupa jedinstvenom tražištu po principu 'a la carte' ", precizirao je Juncker.

Šef EK pozvao je na formiranje zajedničkih vojnih snaga EU.

"Moramo imati Evropsku vojnu vrhovnu komandu. Moramo se takođe kretati prema zajedničkim vojnim sredstvima, koja će u nekim slučajevima biti vlasništvo EU, a što naravno mora biti komplementarno sa NATO-om. Više evropske odbrane neće značiti manje transatlanske odbrane i solidarnosti", riječi su Junckera.

Hollande i Merkel će ideju o formiranju zajedničke vojne snage EU predstaviti u Bratislavi
Hollande i Merkel će ideju o formiranju zajedničke vojne snage EU predstaviti u Bratislavi


Francuski predsjednik Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel detaljno će ovu ideju predstaviti šefovima država i vlada na samitu u Bratislavi koji počinje u četvrtak, objavio je u ponedjeljak Reuters, pozivajući se na uvid u dokument o kojem će Mekel i Hollande imati poseban sastanak uoči samita.

Reuters je takođe naveo da će Juncker momentum za tu ideju izložiti na današnjem godišnjem obraćanju o "Stanju EU".

Suprotstavljanje populizmu i rješavanje konflikta u Siriji

Prvi čovjek EK osvrnuo se i na rast desnice i populizma u EU.

"Populizam ne rješava niti jedan problem, upravo suprotno. Populizam stvara probleme i mi želimo da zaštitimo sebe od toga", rekao je on i dodao:

"Apelujem na aktuelno slovačko predsjedavanje EU da premosti razlike i razmimoilaženja između onih koji nisu su radi da integrišu izbjeglice u svoja društva i onih koji su uvjereni, kao što sam uvjeren, da je pravilna raspodjela i razmještanje izbjeglica ključno."

Kada je riječ o Siriji, zatražio je od Evropskog parlamenta da ovlasti šeficu diplomatije EU i potpredsjednicu Evropske komisije Federicu Mogherini da zatupa jedan stav o načinu rješavanja tog konflikta, te je rekao da je za to potrebno da Evropska unija ima jednu jedinstvenu strategiju za Siriju, koju treba usaglasiti u Evropskim parlamentom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG