Dostupni linkovi

Gradonačelnik Banje Luke nepoželjan Mostaru zbog stavova o Inzkovoj odluci


Draško Stanivuković, Banja Luka (16. novembar 2020.)
Draško Stanivuković, Banja Luka (16. novembar 2020.)

Organizatori tradicionalnih skokova sa Starog mosta u Mostaru, koji će se održati 25. jula, povukli su ranije uručenu pozivnicu gradonačelniku Banje Luke Drašku Stanivukoviću da prisustvuje tom događaju, zbog njegove reakcije na odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentina Inzka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida.

U dopisu koji su iz Organizacionog odbora Kluba Skakača u vodu "Mostari" uputili Stanivukoviću navodi se da je za njih "Srebrenica bolna rana i uvijek će biti".

"Na ovom mostu 11. jula skokom bez aplauza 'Mostari' obilježavaju Dan žalosti. Srebrenica je otvorena rana svih nas, a vaše izjave u medijima su nešto što je dodatno potreslo sve nas i ovom narodu ponovo stavilo so na otvorenu ranu", stoji u dopisu koji je upućen Stanivukoviću.

Dolazak u Mostar otkazala je i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, ali, kako je navela, ne zbog toga što je bio pozvan i Stanivuković.

Ona je reagovala na Stanivukovićev stav o Inzkovoj odluci, navodeći da je iznenađena i razočarana reakcijama banjalučkog gradonačelnika.

"U Banju Luku sam otišla iskrenog, otvorenog srca, sa željom da gradimo mostove prijateljstva i budućnosti. Očekivala sam da će moj odlazak u Banju Luku zaista biti početak promjena koje mladi gradonačelnici trebaju donijeti. Za mene su zakon i pravo iznad svega i važe jednako za sve", navela je Karić.

U čemu se (ne) slažu gradonačelnica Sarajeva i gradonačelnik Banje Luke
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Stanivuković je 23. jula izjavio da je Inzkovo nametanje zakona o zabrani negiranja genocida "strahovito loš potez".

"Iako nikad ranije nisam za njegov rad to rekao, za ovaj potez mogu reći da je kukavički. Pokazujete neku vrstu hrabrosti prije nego što odete. Mislim da je to veoma loše i može tenzije dodatno produbiti, to nikako nije dobro za Republiku Srpsku [jedna od dva entiteta u Bosni i Hercegovini, drugi je Federacija BiH] i za naš narod", naveo je Stanivuković.

On je dodao da "bilo koja vrsta nametanja nije dobra", kao i da je pogubno da neko "nameće mišljenje ili pogled na historiju".

"Bilo koja vrsta prisiljavanja u BiH pokazala se kao veoma loša po cijelu Bosnu i Hercegovinu", izjavio je on.

XS
SM
MD
LG