Dostupni linkovi

Stanišiću i Simatoviću odobreno privremeno puštanje


Franko Simatović i Jovica Stanišić

Na haškom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odobreno je privremeno puštanje na slobodu do početka novog suđenja ratnim šefovovima tajne policije (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Suci su naložili i niz uobičajenih mjera privremenog puštanja – kao što je zabrana komentiranja svog slučaja bilo gdje u javnosti ili medijima, kao i obavezno javljanje pritvorskim vlastima Ujedinjenih naroda (UN) te srbijanskoj policiji nakon dolaska iz Haaga u Beograd - iz kojeg neće smjeti otići bez posebne dozvole.

Njima je polovicom ovog mjeseca poništena oslobađajuća presuda, a žalbeni suci su potom naredili novo suđenje kako bi se saslušali svjedoci i mogao odrediti stupanj odgovornosti optuženih.

Stanišić i Simatović su 2013. godine oslobođeni upotrebom upitnog pojma „konkretne usmjerenosti“ na činjenje kaznenog djela, odnosno zaključkom sudaca – kako osnivanje i logistička potpora specijalnih formacija – ne znači i zapovjednu odgovornost za zločine koje su one počinile u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini u prvoj polovici devedesetih godina (1991-1995).

Stanišić i njegov pomoćnik Simatović prethodno su oslobođeni zapovjedne odgovornosti za zločine koje su počinile specijalne jedinice koje su osnovali kao načelnici unutar SDB-a Srbije, ali i od optužbi da su bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata, UZP-a na čelu sa srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem - sa ciljem etničkog čišćenja velikih prostora Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

Ponovo se izjasnili nevinim

Podsjetimo, žalbeni suci su prilikom poništavanja oslobađajuće presude zaključili kako pojam „konkretne usmjerenosti“ ne postoji u međunarodnom običajnom pravu, kao ni u praksi međunarodnih sudova za Jugoslaviju u Ruandu – prilikom utvrđivanja odgovornosti za podržavanja i pomaganje kaznenog djela.

Pri tom su naložili novom Raspravnom vijeću suca Burtona Hall-a – da ga ne koristi prilikom utvrđivanja odgovornosti Stanišića i Simatovića - za pomaganje i podržavanje zločina počinjenih od strane jedinica poput Akranovaca, Crvenih beretki, Škorpiona i Martićeve milicije.

Prilikom stupanja pred novo Raspravno vijeće - Stanišić i Simatović odrekli su se prava da im se pročita cijela optužnica u haškoj sudnici, a njihovi branitelji su ponovili njihovo prethodno izjašnjavanje u vezi toga – da se ne osjećaju krivim ni po jednoj točki.

Odmah po izjašnjavanju obrane su zatražile privremeno puštanje optuženika iz pritvora u vezi čega se nije pobunilo ni haško tužiteljstvo.

VIDEO LINK: Dokumentarni film o formiranju specijalnih jedinica MUP-a Srbije

  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG