Dostupni linkovi

Stanice kože u liječenju srčanih bolesti


Ilustracija
Ilustracija
Znanstvenici su saopćili da su u laboratoriju uspijeli od stanica ljudske kože stvoriti stanice koje bi mogle „popraviti“ oštećeni srčani mišić. To je otvorilo nadu mnogima sa srčanim problemima, pogotovo jer se s bolesnoga uzimaju stanice kože i trebala bi biti manja mogućnost da ljudski organizam odbaci vlastite stanice.

Ipak, ova tehnika je do sada testirana samo na životnjima, i do primjene na ljudima mogle bi proći godine.

No, ovo je veliki napredak u medicinskim istraživanjima, jer podrazumjeva uzimanje stanica iz pacijenta i uvođenje gena stanične jezgre. Uz pomoć kemijskog "koktela", geni se „pomlađuju“.

"Ono što je novo i uzbudljivo u našim istraživanjima jest to što smo pokazali da je moguće uzeti stanice kože starijih pacijenata koji imaju uznapredovalu srčanu manu, i u laboratoriju te stanice možemo dovesti na onu razinu kakve su bile u mladosti pacijenta", kaže Lior Gepstein, profesor kardiologije na Institutu za medicinu i tehnologiju u Haifi u Izraelu.

To je "ekvivalent pacijentove srčane stanice kao u trenutku kada je bio rođen," navodi Gepstein u saopćenju.

Njegov tim uzeo je stanice kože dvojice muškaraca u dobi od 51 i 61 godinu, a koji su pretrpjeli zatajenje srca, te ih reprogramirali isporukom tri različita gena uz dodatak jedne kiseline.

Metoda ne uključuje gen c-Myc, jer je utvrđeno da taj gen može izazvati tumore.

Naravno, još uvijek je nejasno, da li će srčane ćelije uzete s istog pacijenta prihvatiti imunološki sustav bolesnog.

"Jedna od prepreka je, barem u ovoj fazi, što ljudske stanice možemo presaditi životinjama i njih liječiti s imunosupresivnim lijekovima kako stanice ne bi bile odbijene", rekao je Gepstein.

Studija je objavljena u online izdanju Evropskog časopisa za srce, koje izdaje Europsko kardiološko društvo.
XS
SM
MD
LG