Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Glad i nezaposlenost u porastu


Procjene da će broj nezaposlenih u BiH i u 2010. biti u porastu, foto: Midhat Poturović
Prema posljednjim istraživanjima svaki peti stanovnik BiH gladuje. Standard građana BiH znatno je bio lošiji u 2009. godini nego godinu dana ranije.

Razlog jeste i globalna ekonomska kriza koja je imala svoje refleksije i na ovaj region, ali dobrim dijelom su odgovorni i bh. političari koji nisu učinili ništa kako bi ekonomsku krizu ublažili i spriječili da broj korisnika narodnih kuhinja raste svakodnevno.

BiH na kraju 2009. godine ima 70.000 nezaposlenih više nego u prethodnoj godini. Većina njih su bili hranitelji porodice. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber upozorava da će broj nezaposlenih i u 2010. godini rasti:

„Prema našim procjenama, svi oni koji rade u industrijskom sektoru, tih je negdje više od 30 posto, ali i u nekim drugim sektorima spadaju u grupu zaposlenih koje jedva preživaljavaju i sastavljaju kraj s krajem. Građevinarstvo, drvoprerada, pa u zadnje vrijeme i metaloprerada, kompletna industrijska proizvodnja ima problema zbog tržišta itd. u poslovanju. Ja sam na početku ove godine dao procjenu da će u BiH, ako se ne poduzmu adekvatne mjere od strane vlasti, ostati najmanje 70.000 ljudi bez posla. Nažalost, to se ostvarilo. I ja očekujem da će u 2010. godini doći do značajnog smanjenja radnih mjesta u čitavoj BiH.“

Upoređujući cijene osnovnih proizvoda s onima u državama u okruženju, nije teško zaključiti kako je BiH jedna od skupljih država. Svakako, njene građane dodatno opterećuju i niska primanja. Prema najnovijim podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna plata u BiH je 789 KM.

Penzioneri u prosjeku primaju oko 350 KM. Realna sindikalna potrošačka korpa u iznosi 1.650 KM. Iz toga se da zaključiti da većina građana BiH živi na rubu egzistencije:

„Ne radimo ni ja ni žena - i onda smo najdonji. A ovakvih kao što sam ja ima mnogo. Ja sam na kuhinji javnoj od iduće godine - hvala Bogu, to sam riješio jedva. I ja i žena u ratu borili se i bili ovdje, sad smo došli do toga da nemamo ništa“, kaže jedna surađanka.

Prema statističkim podacima cijena hrane je u 2009. godini manja za 0,7 posto, no to ne govori o jeftinijim proizvodima nego o smanjenju javne potrošnje, objašnjava predsjednica Sindikata RS Ranka Mišić:

„A kad je smanjena potrošnja, onda je to ozbiljan problem. Dakle, nije to proizvod pada cijena, nego smanjena potražnja koja tjera one koji prodaju da imaju neke akcije, da snižavaju cijene da bi prodali svoj proizvod.“

DRŽAVA NEMA RJEŠENJE

Država nema odgovor na ovakvo stanje. Socijalni programi ne postoje, a s obzirom na stanje u privredi još dugo će BiH biti u krizi. Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Mahir Hadžiahmetović upozorava kako vlade nemaju niti mjere za ublažavanje krize, niti strategije za oporavak bh. privrede:

„Vijeće ministara, vlade entiteta i drugi nisu učinili dovoljno da ublaže udar na privredu, samim tim i na standard građana. Mi strahujemo da će i 2010. godina, s ovim prenesenim, neinventivnim ili neaktivnim radom vlada, rezultirati još većim ekonomskim posljedicama po privredu BiH, a samim tim i padom standarda građana.“

Situacija je alarmantna i krajnje je vrijeme da vlasti shvate da su, ako nešto ne poduzmu, i njihova primanja ugrožena, jer u zemlji nezaposlenih neće imati ko puniti budžet. Ranka Mišić:

„Vlasti ne smiju pričati šuplje političke priče, stavljati prioritete koji apsolutno nama nisu prioriteti - velike nacionalne političke priče, nego se moraju okrenuti ekonomiji. A šta sindikat može da uradi? Može da o tome stalno govori, može da vodi određene kampanje, može da poziva ljude na ulice.“

Ovu nimalo optimističnu priču završićemo porukom jedne naše sugrađanke s početka ove priče:

„Potez trebaju povući birači. Ova godina je izborna - i ako ne budemo bolje razmislili imaćemo isti ambijent, sve će biti isto. Imamo šansu - probudimo se.“
  • 16x9 Image

    Mirna Sadiković

    U novinarstvu je od 1994. Na Tuzlanskoj televiziji stiče prva novinarska iskustva kao reporter, a potom radi i kao urednik do 1999. Radila je na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji "Nezavisnih novina", a 2001. postaje dio ekipe Radija Slobodna Evropa. Obrađuje političke i ekonomske teme.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG