Dostupni linkovi

Staložena debata Haris-Pens s fokusom na pandemiju


Kamal Haris i Majk Pens bez podizanja tenzija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

Kamal Haris i Majk Pens bez podizanja tenzija

Potpredsednik SAD, republikanac Majk Pens (Mike Pence) i demokratska senatorka Kamala Haris (Harris) održali su učtiv ton u potpredsedničkoj debati 7. oktobra, dok su smireno raspravljali o nizu tema, od odgovora na pandemiju COVID-19 i zdravstvene zaštite do ekonomije i spoljne politike, izbegavajući haos debate predsedničkih kandidata od 29. septembra.

Debata Pensa i Haris – bez prozivanja i stalnog upadanja – bila je u opštoj suprotnosti u odnosu na prošlonedeljnu kada su predsednik SAD Donald Tramp (Trump) i bivši potpredsednik Džo Bajden (Joe Biden) često govorili jedan preko drugog.

Potpredsednički kandidati bili su uglavnom srdačni, retko su upadali jedno drugom u reč i potpuno su se uzdržali od međusobnog prozivanja. Ipak, moderatorka Suzan Pejdž (Susan Page) iz lista Ju-Es-Ej tudej (USA Today) često je morala da opominje Pensa da govori duže od dodeljenog vremena.

Rasprava je otvorena pitanjem o odgovoru Trampove administracije na pandemiju, koju je Pens branio, a Haris oštro kritikovala.

"Američki narod je bio svedok najvećeg neuspeha bilo koje predsedničke administracije u istoriji naše zemlje", rekla je Haris.

Profil: Demokratska kandidatkinja za potpredsjednicu SAD-a Kamala Harris
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:43 0:00

Pandemija je odnela više od 211.000 života u SAD, dok je zaraženo više od 7,5 miliona ljudi. Takođe je izazvala nagli rast nezaposlenosti zbog zatvaranja preduzeća i mera ograničenja uvedenih kako bi se sprečilo širenje virusa.

Pens je branio napore Trampove administracije u borbi protiv bolesti, navodeći Trampovu odluku krajem januara da ograniči putovanja iz epicentra pandemije u Kini po savetu medicinske zajednice.

"Želim da američki narod zna da je predsednik Donald Tramp od prvog dana na prvo mesto stavio zdravlje Amerike", rekao je on.

Tramp, koji je posle debate na Tviteru (Twitter) objavio "Majk Pens je odneo VELIKU POBEDU", i dalje se oporavlja od infekcije korona virusom, od kojeg su se takođe zarazili mnogi članovi njegovog osoblja, njegova supruga i drugi vladini zvaničnici. On je prethodno 7. oktobra objavio video snimak u kojem kaže da se oseća dobro i za to je pripisao zasluge tretmanu eksperimentalnim lekom.

Pens se suočio sa znatnim pritiskom da da podstrek Trampovoj posustaloj kampanji, koja je pretrpela udarac kada mu je dijagnostifikovana infekcija korona virusa. Tramp zaostaje za Bajdenom u većini anketa.

Majk Pens: Tramp će stajati uz policiju i nikada neće uskratiti finansiranje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Na sceni debate bilo je vidljivo kako je pandemija promenila živote – kandidati su bili na udaljenosti od oko 3,6 metara razdvojeni panelima od pleksiglasa.

Među pitanjima koja je Haris pokrenula mimo pandemije bili su pokušaji Trampove administracije da poništi Zakon o dostupnoj zdravstvenoj zaštiti (Obamaker) i izveštaj da je Tramp kao predsednik platio daleko manje za porez na prihod od većine Amerikanaca.

Ona je napala Trampovu spoljnu politiku, optuživši ga da se okrenuo od saveznika i prihvatio diktatore širom sveta.

Pens je tvrdio da će Bajden povećati porez Amerikancima i prihvatiti Zeleni novi dogovor, ogroman ekološki predlog koji podržavaju liberalne demokrate, rekavši da "ubija radna mesta". Bajden je, međutim, odbacio obe te pozicije, a Haris je rekla da on neće povećati porez nijednom Amerikancu koji zarađuje manje od 400.000 dolara godišnje.

Po pitanju spoljne politike Pens je kao uspehe naveo Trampovu odluku da pokrene vojsku SAD da uništi kalifat takozvane Islamske države i ubije lidera te ekstremističke grupe Abu Bakra al-Bagdadija.

Rasprava se međutim redovno vraćala na pandemiju, uključujući razvoj potencijalne vakcine, pri čemu je Haris naglasila da bi verovala samo naučnicima.

"Ako nam lekari kažu da treba da je primimo, biću prva u redu, apsolutno", rekla je ona. "Ako nam Donald Tramp kaže da je uzmemo, ja neću", rekla je ona kao kritiku prethodnog Trampovog promovisanja nedokazanih tretmana.

Pens je rekao da je njeno "kontinuirano potkopavanje poverenja u vakcinu nesavesno", dodajući: "Samo vas molim da prestanete da se igrate politike sa životima ljudi". On je obećavao vakcinu do kraja godine.

Potpredsedničke debate obično ne privlače mnogo pažnje, ali starosno doba je faktor na izborima 2020. godine. Pejdž je primetila da Pens (61) i Haris (55) moraju biti spremniji od svih ranijih kandidata za potpredsednika da preuzmu funkciju predsednika s obzirom na Trampove i Bajdenove godine – 74, odnosno 77. Bez obzira ko pobedi, SAD će u naredne četiri godine imati svog najstarijeg predsednika.

Debata 7. oktobra je bila jedina zakazana između Haris, ćerke imigranata – njen otaca je s Jamajke a majke iz Indije – i Pensa, evangelističkog hrišćanina i bivšeg guvernera Indijane koji je čvrsto branio Trampa tokom njegovog mandata predsednika.

XS
SM
MD
LG