Dostupni linkovi

Potvrđeni dobri odnosi sa SAD


Džejms Štajnberg, zamjenik američkog državnog sekretara Hilari Klinton
Džejms Štajnberg, zamjenik američkog državnog sekretara Hilari Klinton

Juče u Kotoru boravio Džejms Štajnberg, zamjenik američkog državnog sekretara Hilari Klinton. Na sastanku sa Vujanovićem, Krivokapićem i Đukanovićem Štajnberg je, između ostalog, prenio punu američku podršku evroatlantskom opredjeljenju Crne Gore. Da li posjeta do sada najvišeg zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država znači da će Crna Gora biti u većoj mjeri u fokusu amaričke politike nego u prethodnom periodu.

Zamjenik američkog državnog sekretara Džejm Štajnberg je tokom četvoročasovne posjete Crnoj Gori, između ostalog, izrazio punu podršku američke Vlade evroatlantskom i evropskom opredjeljuju Crne Gore, konstatujući da bez učešća NATO-a ni u prethodnom periodu ne bi bilo stabilnosti na Balkanu. Štajnberg je takođe ocjenio da je Crna Gora u protekle dvije decenije bila veliki faktor stabilnosti na Balkanu. Komentarišući pozitivne ocjene koje je iznio zamjenik američkog državnog sekretara tokom posjete Crnoj Gori general Blagoje Grahovac smatra da se radi o gestu prijateljstva i pažnje Sjedinjenih Država regionu. Grahovac ovu posjetu dovodi u vezu sa posjetom američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena drugim državama regiona:

"To su posjete koje dodatno pružaju ruku prijateljstva ovom regionu. Crna Gora se na svu sreću okrenula evroatlantskim integracijama i ona nema taj problem, ali ima još problema u pojedinim krugovima koji uporno zbog svojih ličnih interesa ili zbog interesa nekog drugog žele vratiti Crnu Goru ponovo u neki drugi smjer. Sudbonosno je važno da politički akteri države shvate da mi ne rješavamo globalne planetarne probleme niti smo ih mi u stanju riješiti. Sve što bi bilo pametno to je pridružiti se procesu koji na ovim prostorima teče a to su evroatlantske integracije. Na taj način svoj supstrat zaštititi, svoje građene i resurse zaštititi, uvesti ih u mirnije vode, a ne stalno u buru i to bojim se u geopolitičku buru gdje su sa ovih prostora naprosto političari natrčavali u takve bure."


Džejms Štajnberg je ocijenio da u Crnoj Gori treba da bude ojačana vladavina prava kako bi to privuklo američke investitore. U kojoj mjeri će posjeta zamjenika američkog državnog sekretara Crnoj Gori uticati na eventualno veće prisustvo američkih biznismena i investicija u Crnoj Gori u narednom periodu pitali smo izvršnog direktora Američke privredne komore u Crnoj Gori Ričarda Daničića:

"Mi smo veliki optimisti, a smatramo da posjeta zamjenika državnog sekretara gospodina Štajnberga predstavlja još jedan u nizu važnih signala da je Crna Gora partnerska zemlja sa Sjedinjenim Američkim Državama, da je demokratska zemlja, da je zemlja ključni faktor stabilnosti u regionu i prije svega da je zemlja u kojoj su američki investitori dobrodošli. U posljednjih par mjeseci formirana je ne samo Američka privredna komora u Crnoj Gori već i Američko crnogorski poslovni savjet sa kojim komora blisko sarađuje. Veliki smo optimisti da neće izostati ni američke investicije."

Američki ambasador Roderik Mur je ponovio da Sjedinjena Američke Države cijene doprinos Crne Gore u regionalnoj stabilnosti i njen snažan pozitivan primjer koji pruža regionu. Ambasador Mur je prenio zahvalnost zamjenika državnog sekretara crnogorskim zvaničnicima na koracima koje su preduzeli u priznanju Kosova što je ocijenjeno kao veliki doprinos stabilnosti regiona:

"Sjedinjene Države veoma cijene doprinos koji Crna Gora daje regionalnoj stabilnosti i snažan pozitivan primjer regionu kao multietnička, viševjerska demokratija."


U ekskluzivnom intervjuu datom podgoričkim "Vijestima" Džejms Štajberg je naglasio da Crna Gora ima veoma važnu ulogu u regionu, a da na unutrašnjem planu treba produbiti politički sistem, civilno društvo, vladavinu prava i transparentnost što su najvažniji aspekti napredovanja u evropskim i evroatlantskim integracijama. Odgovarajući na pitanje šta će prenijeti američkom državnom sekretaru Hilari Klinton Štajnberg je rekao, da u Crnoj Gori ima dobrog partnera i da dvije države mogu raditi u mnogim oblastima. Štajnberg je najviši zvaničnik Stejt Dipartmenta koji je posjetio Crnu Goru od referenduma za nezavisnost i predstavlja najvažniju posjetu u istoriji diplomatskih odnosa Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država.
XS
SM
MD
LG