Dostupni linkovi

Odgođen posjet bivših logoraša Stajićevu kod Zrenjanina


Stajićevo, Foto: Večernji list
Stajićevo, Foto: Večernji list
Posjet hrvatskih logoraša iz 1991. godine logoru Stajićevo kod Zrenjanina, najavljen za danas, odgođen je za 14 dana, kazao je za naš radio jedan od organizatora posjete, umirovljeni brigadir Hrvatske vojske Predrag Matić – Fred.

„Odgođeno je na zamolbu srbijanske strane, s obrazloženjem da oni trebaju vremena za sigurnosne i organizacijske pripreme.“

Oko 4.000 hrvatskih branitelja i civila odvedeno je nakon pada Vukovara sudenog 1991. godine u logore u Srbiji gdje su bili izloženi torturi, premlaćivanjima i ubojstvima. Nije poznat točan broj ubijenih, a samo jedan čuvar zarobljenika - Ivica Vuletić - na suđenju u Osijeku nabrojio je 136 ubijenih osoba. On je osuđen na 20 godina zatvora i drugi dio kazne izdržava u Republici Srbiji koja je tu presudu priznala.

Organizatori posjete – Udruga branitelja logoraša Domovinskog rata i Udruga pravnika Vukovar 1991 – žele ovom posjetom i postavljanjem spomen-ploče odati počast žrtvama ovih logora i potaknuti dvije države da procesuiraju odgovorne. Najava posjeta izazvala je oštre prosvjede veteranskih udruga u Srbiji i udruga hrvatskih Srba.

Osječko Županijsko državno odvjetništvo jučer je zatražilo pokretanje istrage protiv nekadašnjeg šefa KOS-a Aleksandra Vasiljevića kao nadređenog Vojnoj policiji JNA koja je držala ove logore, za ratne zločine nad zatvorenim hrvatskim civilima i zarobljenicima.
XS
SM
MD
LG