Dostupni linkovi

Stafilokoka u makaronama


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Bakterija stafilokoka uzrok je trovanja učenika beogradskih škola, izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Slavica Maris, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje. Čak 149 dece u nekoliko beogradskih osnovnih škola u ponedeljak se otrovalo hranom.

Slavica Maris saopštila je da će kompletne laboratorijske analize biti gotove za nekoliko dana, ali da su prvi rezultati pokazali prisustvo stafilokoknog enteroksina u hrani koju su jeli đaci.

"Mogu da kažem da je enterotoksin pronađen u hrani koja je distribuirana i poslužena u jednoj školi u kojoj ima obolele dece. U pitanju su makarone sa bolonjeze sosom. To nam, u stvari, predstavlja uzrok epidemije", rekla je Maris.

Iz Ministarstva zdravlja saopšteno je da nije bilo težih slučajeva, da niko nije zadržan u bolnici, kao i da se pretpostavlja da su đački obroci zaraženi tokom pripreme jer se stafilokoka najčešće prenosi kijanjem i kašljanjem.

Sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda Slavko Gak rekao je za RSE da slede rigorozne inspekcije.

"Zgrožen sam činjenicom da neko ko se bavi spremanjem obroka za đake može da dovede u pitanje kvalitet hrane za decu. Proverićemo koje firme dostavljaju hranu i da li zadovoljavaju standarde koji su propisani zakonom. U narednim danima poslaćemo sanitarnu i sve druge inspekcije u firme koje rade taj posao za škole, da vidimo da li ispunjavaju uslove i da li je tu došlo do nekog propusta", naveo je Gak.

Mikroskopski snimak stafilokoka
Mikroskopski snimak stafilokoka

Policija je, zbog sumnje da je u promet stavio škodljive namirnice, uhapsila B.P. (41) iz firme "Catering&Bakers" koja je hranom snabdevala škole u kojima su se deca otrovala makaronima, te mu odredila pritvor od 48 sati.

Ministarstvo prosvete hitno je naložilo da se u pomenutim školama obustavi isporuka hrane.

U firmi "Catering&Bakers" rekli su RSE da se o novonastaloj situaciji neće izjašnjavati u narednih nekoliko dana, dok nadležni ne završe kompletne analize, te da će na pres-konferenciji iduće sedmice javno izneti stav.

Dragomir Ivanović, direktor Osnovne škole "Braća Baruh" na Dorćolu, u kojoj je simptome trovanja imalo devetoro đaka, rekao je da iz tog razloga samo troje u sredu nije došlo na nastavu, kao i da će sa dosadašnjim dobavljačem ugovor biti raskinut.

"Ovo je prvi put da imamo neki problem sa ishranom. Firma je izabrana putem javne nabavke, prošli su po cenama, ručak je 143 dinara, a doručak 42 dinara. Svi su hvalili tu hranu koju dobavljamo od 5. septembra. Ali rekao sam da sačekamo malo, kao da sam znao da se nešto može desiti. U ponedeljak su neka deca po tri puta jela taj bolonjez, toliko je ukusno bilo. Ja sam probao iz predostrožnosti. Jedino ne jedem slatko. Jeo sam i te makarone sa mlevenim mesom. Bilo je krajnje korektno, nisam imao problema", naveo je Ivanović u izjavi za RSE.

Ivanović: Prvi ovakav slučaj
Ivanović: Prvi ovakav slučaj

Do sledeće javne nabavke, deca će od kuće donositi hranu, a Savet roditelja i uprava škole na tenderu će izabrati novu ketering firmu.

Roditelji đaka u Osnovnoj školi "Braća Baruh" rekli su za RSE da problem mora biti rešen.

"Očekivala sam da će se to pre ili kasnije desiti. Mislim da su osnovni problem kriterijumi na tenderu. Ne verujem da jedini relevantan uslov treba da bude niska cena. Kvalitet i sanitarna ispravnost se podrazumevaju, ja se nadam da se to proverava, ali mora se voditi i računa o tome da li dobavljač ima višegodišnje iskustvo u tom poslu", navela je majka jednog đaka, Milica Matijević.

Roditelj Miroslav Đorđević kaže da bi Ministarstvo prosvete moglo da razmisli da promeni proceduru.

"Ono što je zakon predvideo ispoštovano je od škole. Ali bi možda bilo dobro, što bi i koštalo više, da se u svakoj opštini naprave centralne kuhinje u kojima bi se, uz objedinjene javne nabavke sirovina, u kontrolisanim i proverenim uslovima spremala hrana za decu", zaključuje Đorđević.

Trovanje hranom, prema navodima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, imala su deca u beogradskim školama "Braća Baruh", "Radojka Lakić", "Vojvoda Mišić" i "Veljko Dugošević".

Škole u Beogradu snabdeva šest ketering službi a, kako piše štampa u Srbiji, prosečna cena dnevnog obroka je od 180-200 dinara (između 1,5 i 1,67 evra).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG