Dostupni linkovi

Šta nakon smrti Kim Jong Ila


Tijelo Kim Jong-ila izloženo u staklenom sanduku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00
​VIDEO: Sjevernokoreanci odaju poštu Kim Jong-Ilu

Antoine Blua, priredila Mirjana Rakela

Kim Jong Il vlast je prepustio trećem, najmlađem sinu koji bi trebao sjesti na tron staljinističke države koja raspolaže nuklearnim oružjem.

Službena novinska agencija KCNA o Kim Jong Un-u piše kao o "velikom nasljedniku" i "sjajnom vođi stranke, vojske i ljudi“.

No, pitanje je koliko će Jong-un to uistinu i biti. Ipak je mlad, a i nije imao mnogo vremena da se pripremi za povjerenu mu ulogu.

To izaziva zabrinutost Zapada jer je otvoreno pitanje da li će prijenos vlasti biti bez problema ili obilježen borbom za moć.

Robert Ward, stručnjak za Sjevernu Koreju, za Radio Slobodna Evropa kaže:

"Imamo vrlo malo saznanja o tome koliko je zapravo ovlasti preneseno na sina. Ne znamo, na primjer, kakav je njegov autoritet u vojsci ili u Komunističkoj partiji. Kim Jong Un-u je, rekao bih, oko 27 godina. Prijenos vlasti traje već nekoliko godina, nakon što je Kim Jong Il postao vrlo bolestan, ali njegov najmlađi sin, vjerojatno prilično razmažen i nema političke samovoljnosti kakvu je imao njegov otac."

Malo je toga poznato o Kim Jong Un-u, koji je već mjesecima u središtu nagađanja da bi mogao biti očev „nasljednik“. Postoji tek nekoliko fotografija mlađeg Kima.

Njegova majka je bila plesačica i treća žena Kim Jong Ila, izvijestili su mediji. Kim Jong Un navodno je obrazovan pod lažnim imenom u međunarodnoj školi u Švicarskoj do 1998.

Švicarski tjednik "L'Hebdo" je izvijestio da je napustio školu u dobi od 15 godina i bez diplome. List citira njegove kolege iz razreda koji ga opisuju kao sramežljivog i introventiranog mladića koji je volio skijati i igrati košarku. No, južnokorejski list "Korea Herald“ piše da je navodno rano razvio osjećaj za vlast i moć.

Nakon povrtaka u Pyongyang pohađao je Vojno sveučilište koje nosi ime njegovog djeda Kim Il Sunga. Kim Jong-un se prvi put 2009. spominje kao najvjerojatniji nasljednik.

Prošle godine postao je general s četiri zvjezdice i dobio značajniji položaj u vladajućoj i jedinoj partiji, komunstičkoj stranci. Imenovanja su objavljena uoči 30-te godišnjice komunističke partije, Radničke partije Koreje, u septembru 2010.

Uloga ostatka porodice

No, njegov otac je već u 80-tim kotirao kao nasljednik koji će preuzeti državu nakon smrti Kim Il Sunga. Imao je gotovo 14 godina da se na to pripremi.

Haksoon Paik, direktor Centra za Sjevernu Koreju koji djeluje u Seulu ističe kako je Jong il imao godinu dana kako bi pomogao sinu da učvrsti moć i to je moralo biti uradjeno vrlo brzo.

"Pitanje je da li postoji ili ne alternativa vlasti ili alternativna osoba koja može zamijeniti Kim Jong Un-a. Po svemu sudeći mladića podržavaju ključne političke figure. Nema sumnje da je mnogo učinjeno u stabilizaciji njegove vlast“, kaže Paik.

Nasljednik sjevernokorejske dinastije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00
VIDEO: Mogući novi vođa Sjeverne Koreje

Sestra i zet Kim Jong-Ila bi trebali odigrati važnu ulogu u tranziciji vlasti. Ilova sestra Kim Kyoung Hui, i sama je postala general s četiri zvjezdice u isto vrijeme kao i Kim Jong-un.

Neki analitičari kažu da je njezin suprug, Jang Song Thaek, često smatran vođom broj 2 Sjeverne Koreje. On bi mogao biti vd. šefa države neko vrijeme. No, Ward kaže da je borba za vlast malo vjerojatna.

"Kada Kim Jong Il preuzeo vlast nakon smrti oca, nekoliko godina je bilo neizvjesno da li će se održati na vlasti, iako je imao dugo vremena da se za to pripremi. Kim Jong-un je vrlo mlad i „neutreniran“ i, mislim da će biti puno ljudi, puno frakcija unutar vlade, u vojsci, u Komunističkoj partiji, koji će se boriti kako bi ostvarili kontrolu nad mladim čovjekom. Ipak, ono što čini čvrstim ovaj režim je dinastija Kim, i mislim da, usprkos frakcijskim sukobima, nitko neće željeti potkopati sjevernokoreski režim. "

Smrt sjevernokorejskog lidera izazvala je zabrinutost među susjedima, a azijska tržišta dionica su pale nakon objave smrti.
Ward ocjenjuje da bi Kimova smrt mogla dovesti do nestabilnosti u zemlji, i da bi režim mogao provocirati sukobe sa susjedima kako bi se skrenula pažnja s domaćih poteškoća.

Južna Koreja, koja je i dalje tehnički u ratu sa sjeverom, pozvala je svoje građane da obavljaju svoje redovite poslove, dok je vojska na oprezu. Japanska vlada je održala izvnaredni sastanak o sigurnosnim pitanjima.

No Kina, koja je Sjevernoj Koreji najbliži saveznik i najveći trgovinski partner, izrazila je zabrinutost nakon vijesti o smrti Kim Jong Il-a.

Ward kaže da bi Kimova smrt mogla dovesti do nestabilnosti u zemlji, i da bi režim mogao provocirati sukobe sa susjedima kako bi se skrenula pažnja s domaćih poteškoća:

"To je ono što oni stalno rade. Imaju vrlo malo prostora za cjenjkanje, ali ono što brine je sjevernokorejski nuklearni potencijal, riječ je o petoj vojci po snazi u svijetu, raspolažu i kemijskim oružjem. Pokazuju mišiće uvijek kada nešto podje po krivu. Kako je još neizvjestna moć mladog Jing -una, moglo bi se dogoditi da se on radi prestiža i cementiranja moći, odluči na novi nuklearni test, ili možda još jedan napad, ili lansiranje rakete prema susjedima“, kaže Ward.

Nepotvrđene informacije iz južnokorejskih medija kažu da je sjever testirao raketu kratkog dometa s istočne obale, no nije bilo jasno da li je test bio spojen s objavom smrti Kim Jong Il-a.

Sjeverna Koreja provela je svoj prvi nuklearni pokus u 2006, tri godine kasnije i drugi nuklarni test.Šestostrani razgovori, koji uključuju Sjedinjene Države, Kinu, Južnu Koreju, Japan, Rusiju i Sjevernu Koreju, a čiji je cilj razoružanje Pyongyanga, na mrtvoj su točki već mjesecima.
XS
SM
MD
LG